Преди три месеца общинските съветници на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" влязоха в сградата на Столичния общински съвет като победители.

"София вече не е на ГЕРБ", "Ще изринем статуквото", "Няма да има сглобка тук", изливаха се в екстаз симпатизантите на обединението.

В СОС има 60 общински съветници. За мнозинство са нужни 31. ПП-ДБ (СС) имат 23-ма.

Председателската сага

Много бързо, още на първото заседание, обединението разбра какво е да нямаш мнозинство. Без никакви консултации или разговори, те предложиха Борис Бонев за председател и очакваха, че като първа партия ще получат подкрепа.

Защото така е редно? Няма такова правило, най-малко в българската политика, където и писаните правила се потъпкват редовно. Неписаните нямат никакъв шанс.

Последваха почти 3 месеца туткане, размахване на пръсти, обвинения. Но във всичко това от "опозицията" - ГЕРБ-СДС и БСП - излязоха технически най-чисти. В крайна сметка отговорност за събиране на мнозинство има победителят. А победителят от самото начало демонстрира, че е такъв, и че няма намерение да преговаря.

Ще не ще, след второто или трето провалено първо заседание ПП-ДБ (СС) решиха да протегнат ръка. От ГЕРБ им залепиха шамар, БСП уж започнаха разговори. Борис Бонев се ентусиазира. Но после партньорите му демонтираха МОЧА и левицата се отдръпна моментално.

Пак почна жонглиране с някакви предполагаеми преговори. Една седмица едните искат да разговарят, другите не. Следващата - обратното.

И всеки път, преди всяко от 8-те заседания, общинарите от ПП-ДБ (СС) не знаеха какъв е планът и ще има ли председател или не.

Председател има - с "техническа подкрепа", а после?

"Бял дим" - в последния момент, 5 дни преди да изтече тримесечието, което може да значи избори. Алюзията с избора на папата изглежда особено пошла, когато стана ясно, че на ГЕРБ просто им е писнало от играта, а БСП толкова са се затрогнали за София, че даже са престъпили заръките на другарката Нинова.

И тук обединението отново "настъпи мотиката" - "опозицията" изведнъж реши, че може в същия ден да се гласуват и председател, и зам.-председатели, и постоянните комисии.

"Притеснявам се, че в рамките на днешния ден едва ли ще има готовност да се изберат", измънка Бонев.

"Това е срамен знак за абсолютно безхаберие. Точно преди 5 минути се обсъждаше как можем и трябва веднага да започнем да работим", пресече го (напълно резонно) Карлос Контрера.

Андрей Зографски (Спаси София) също се възмути и разкри "от кухнята":

"Не изопачавайте ноторната истина, че ние първи сме искали това от всички вас. Надявам се, че сте готови всички групи, ние сме готови преди месеци с нашето виждане за комисиите. Но няма никаква гаранция, че днешните разговори за 1 или 2 часа ще доведат до успех."

А защо ние сега разбираме, че те са били готови преди месеци? Няма значение. Защото след това последва...

Пълно завладяване

ГЕРБ и БСП дружно си разпределиха комисиите, с малко помощ от "Синя София". Овладяха всичко съществено - финанси, икономика, транспорт, култура, спорт... За ПП-ДБ (СС) остана да председателстват една комисия - по международно сътрудничество и европейски програми.

И да напуснат възмутени заседанието, след малка шоупрограма, която демонстрира предимно безпомощност.

Какво означава това?

Означава, че всички амбиции на ПП-ДБ (СС) ще минават през филтъра на статуквото. Всеки доклад, всяко предложение ще бъде мачкано, изстисквано и при нужда изплювано от тези, които обещаха да "изчистят" от столицата.

Апропо, да не се лъжем - това можеше да стане и при напълно пропорционални комисии. Ключов е броят общински съветници - който има повече, бие.

Да, ПП-ДБ (СС) има 23-ма - най-много от всяка друга група в СОС. Но със замаха си като победители притиснаха ГЕРБ и БСП... в един ъгъл.

А иначе големите "врагове" (които преди най-новата опозиционност на Нинова се прегръщаха с радост по определени теми) имат заедно... 23 общински съветници.

Добавете един Карлос Контрера (ВМРО), който гласува с ГЕРБ по навик, и вече са повече. А и вече няколко бивши "възрожденци" са за продан.

Това не значи, че утре ще видим "червено-синя сватба" в СОС. Просто че ПП-ДБ (СС) си гарантираха да са боксова круша на останалите, когато ги изнервят. А демонстрираха талант да ги нервят постоянно.

Днес кметът Терзиев се възмущава на "още от същото" и "скрити договорки на тъмно". Добро утро, господин кмете. Нали точно заради "същото" щяхте да ги изринете от София? Успех с бюджета...

Апропо, тук ще влезе любимото оправдание на ПП-ДБ и на национално, и на местно ниво - избирателят толкова подкрепа ни даде. Факт, но избирателят следи и как ползвате това, което ви е дал. И не е добра тактика да обвиняваш него за политическата си немощ.

Какво можеха да направят ПП-ДБ (СС)? Да преговарят от ден първи - с ясното съзнание колко са им възможностите, а не с надуто его.

На 13 ноември нямахте "победа", драги "спасители" - просто първо място на масата. А за 3 месеца успешно си осигурихте трето.