Възстановяването на германските държавни гаранции за инвестиции в България бе отчетено от външния министър Даниел Митов като един от най-големите успехи за първите му 100 дни на поста.

То бе постигнато по време на скорошното му посещение в Германия.

"Тези гаранции бяха спрени преди 10 години. Възстановяването им означава, че се е върнало доверието в бизнес климата в България. Това означава, че в страната ни могат да се правят инвестиции. Възстановяването на германското доверие неминуемо ще повлияе и на бизнеса от други държави в ЕС да инвестират у нас", каза Митов.

Приоритет номер едно за българското правителство във външната политика остава потвърждаването на стратегическия избор за членство в ЕС и НАТО, заяви дипломат номер 1.

Той изтъкна три знакови визити в първите 100 дни на кабинета "Борисов-2" - на американския държавен секретар Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на британския външен министър Филип Хамънд.

Посещението на Столтенберг е било свързано предимно с модернизацията и развитието на капацитета на армията ни.

"Българската армия трябва да продължи да увеличава своя капацитет, да се модернизира. Всички наши съюзници са ангажирани с тази тема и нашите действия са насочени точно в тази посока", каза Митов.

България се стреми и към ефективно оползотворяване на членството в ЕС, като отчита националните си интереси и активно ги защитава, изтъкна още външният министър. Той допълни, че страната ни не приема развитието на Съюза на две скорости.

Освен това, София подкрепя европейската интеграция на държавите от Западните Балкани при ясна защита на правата и законните интереси на българските общности там. В края на тази седмица е насрочена среща между екипите от министерствата на външните работи на България и Македония, за да се обсъди договорът за добросъседство.

Що се отнася до противодействието на нелегалната имиграция, България ще настоява за солидарност в ЕС. Така София ще може да изпълнява задълженията си като външна граница на Съюза.

Разговорите за необходимите реформи в ЕС ще бъдат сред приоритетите на българското председателство на Съюза през втората половина на 2018 г. В тази насока България ще действа в тясно сътредничество с другите две страни от "тройката", която съвестно оглавява ЕС за период от 18 месеца. Тези държави са Великобритания и Естония.

Митов не подмина и нъпроса за отношенията с Русия. Той бе попитан за това от кореспондента на ТАСС Игор Ленкин.

"България ще работи за поддържане на политически, икономически и културни отношения с Руската федерация при пълно съблюдаване на общата позиция на ЕС и наложените целеви ограничения. Българско-руските отношения трябва да бъдат запазвани и развивани. Обстановката е усложнена и ако примирието се спазва, се надяваме да се стигне до разведряване. България като членка защитава определени стандарти в международните отношения. Не можем да си позволим да стоим настрана от факта, че бе анексирана незаконно територия на съседна държава и че умишлено е дестабилизирана Украйна", отбеляза Митов.

Той обаче не пожела да коментира включването на знаменития певец Йосиф Кобзон в новия черен списък на ЕС. "Оставям въпроса отворен", отговори той.