Президентът Румен Радев проведе среща в Ню Йорк с помощник-държавния секретар по въпросите за Европа и Евразия в Държавния департамент и бивш ръководител на Офиса за координиране на санкциите Джеймс (Джим) О`Браян.

За срещата съобщиха от прессекретариата на държавния глава. (Офисът отговаря за всички налагани от САЩ санкции, в т.ч. за корупция, б.р.).

Съобщението от "Дондуков 2" не дава много подробности, макар да се чете между редовете какво е вълнувало О`Браян.

"По време на срещата бяха обсъдени теми, свързани с партньорството между България и САЩ в противодействието на корупцията, гарантиране на върховенството на правото и повишаване на прозрачността в системата на правосъдието", се посочва в кратки текст.

Срещата идва на фона на предизборната кампания у нас, която стартира днес и в която участва и санкционираният от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски, но дали е бил тема на разговор - не става ясно.

В същото време страната ни все още не е предприела нито една реформа в частта борба с корупцията и върховенство на правото, заложени дори в Плана за възстановяване и устойчивост. Конституционният съд събори измененията в основния закон, които третираха квотите във Висшия съдебен съвет и правомощията на главния прокурор. Избор на нов ВСС все така няма, а сегашният, с изтекъл мандат и съмнителен авторитет, пристъпи към процедура по избора на нов главен прокурор, а от днес - и на нов председател на Върховния административен съд. Антикорупционната комисия пък остана "реформирана" само на хартия. Няма процедурни правила за избора на ново ръководство, а председателят й, който дори не е такъв, управлява временно като заместник от години.

Президентът и координаторът за санкциите на САЩ по това време се срещнаха и през 2022 г. Според официалното съобщение на "Дондуков 2" тогава двамата са засегнали и темата със санкциите "Магнитски" у нас.