Поне 40 души са били убити и над 100 ранени при експлозии, пожар и стрелба с автомати в концертната зала "Крокус сити хол" в западните покрайнини на Москва, съобщиха руски медии.

Най-малко петима души в камуфлажни дрехи са започнали стрелбата в залата, която се намира на територията на голям мол. На един клип се вижда как те влизат в сградата, стреляйки безразборно по посетители край един от входовете ѝ.

BAZA цитира твърдения на очевидци, които описват стрелците като "петима брадати мъже с автомати"

В даден момент нападателите са нахлули в разпродадена концертна зала (6200 места капацитет) по време на изпълнение на група "Пикник". Музикантите са били евакуирани невредими, но ужасяващи видеа от стрелбата срещу беззащитната публика се появиха в социалните мрежи. 

Повече от 30 регионални и 20 столични екипа на линейки са били изпратени в "Крокус сити хол", съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Московска област. Руските спецчасти провеждат операция в търговския център.

Към 21:30 часа съобщиха, че един от стрелците е задържан

Към 21:30 часа българско време руските власти съобщиха, че според предварителни данни един от стрелците е бил задържан.

Реакции

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова международната общност да осъди стрелбата, наричайки я "чудовищно престъпление”. Руският омбудсман Татяна Москалкова нарече събитието "терористична атака".

„ЕС е шокиран и ужасен от съобщенията за терористична атака в „Крокус сити хол“ край Москва. ЕС осъжда всякакви нападения срещу цивилни. Нашите мисли са с всички засегнати руски граждани“, коментира Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

От Вашингтон заявиха, че кадрите от нападението са "ужасяващи и трудни за гледане". Говорителят на Съвета по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби изтъкна, че американското президентство няма на този етап индикация, че Украйна или украинци са замесени в атаката. Още на 7 март посолството на САЩ в Русия предупреди, че "екстремисти" планират нападение в Москва.

България винаги е осъждала терористичните актове, няма как да сме безучастни в тази ситуация, каза по повод нападението външната министърка в оставка и кандидат-премиерка Мария Габриела по време на участието си в "Панорама" по БНТ тази вечер. Тя добави, че ситуацията се следи "ежеминутно".

"Нека не губим фокус", лаконично обяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в Х.

Турция осъжда нападението, извършено от въоръжени лица в концертна зала край Москва, предадоха световните агенции.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров турският министър на външните работи Хакан Фидан нарече  нападението "терористична атака".  Той е изразил и съболезнования заради жертвите на атаката.