Украйна казва, че няма нищо общо със стрелбата в Москва, в която според руските власти са загинали най-малко 40 души и над 100 души са били ранени, предаде Франс прес, като цитира Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство. Той определи стрелбата като терористичен акт.

"Нека да бъдем ясни, Украйна няма нищо общо с тези събития", увери в Телеграм Подоляк, чиято страна от две години се бори срещу руската инвазия.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна обяви, че нападението е "умишлена провокация" на Кремъл.

"Това е умишлена провокация от страна на специалните служби на Путин, за която предупреди международната общност. Кремълският тиранин започна кариерата си така и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани", обяви говорителят на ГУР Андрий Юсов.

Той визира експлозиите в Буйнакск, Москва и Волгодонск от 4 до 16 септември 1999 г., при които умират 307 руснаци. Смята се, че зад взривовете могат да стоят агенти на ФСБ. Атаките са използвани от новия министър-председател Владимир Путин да се докопа до президентския пост няколко месеца по-късно и да оправдае стартирането на Втората чеченска война.

Руски прокиевски бойци от легиона "Свобода за Русия", които се сражават заедно с украинските сили, също отрекоха да са замесени в убийствената въоръжена атаката в концертната зала в Подмосковието.

"Подчертаваме, че Легионът не се бие с руски цивилни", заяви групата, която добавя, че отговорност носи "терористичният режим на Путин".

Медведев: Ще унищожим украинските лидери, ако са свързани с атаката

Русия ще опита да прехвърли вината за кървавия атентат върху Украйна и да налага това говорене -  това предположение, намери бързо потвърждение и в поредния изблик на бившия руски президент Дмитрий Медведев.

"Ще унищожим украинските лидери, ако те са свързани с атаката в Москва", закани се той.

"Ако се установи, че става дума за терористи на режима на Киев, те трябва да бъдат намерени и унищожени безмилостно в качеството им на терористи. В това число и на лидерите на държавата, която е извършила такава жестокост", заяви Медведев в Телеграм.

Бившият руски президент е и фигура номер две в руския Съвет за сигурност, припомня Франс прес.