Най-малко 143 са загиналите при вчерашната атака край Москва. Това съобщи днес руският Следствен комитет и предупреди, че броят на жертвите се очаква да се увеличи още, предават Ройтерс и БТА.

По-рано руските власти съобщиха, че убитите са 93-ма. Тогава Министерство на извънредните ситуации публикува списъци, в които фигурират 99-има пострадали, настанени в 12 болници. По данни на Министерството на здравеопазването 5 от хоспитализираните са деца. Общо ранени са били 145 души.

"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата и взривовете.

"Бойци на ИД "атакуваха голяма проява /.../ в покрайнините на руската столица”, съобщи групировката в своя Телеграм канал, цитирана от Франс прес и БНТ.

Двама от предполагаемите нападатели бяха задържани тази сутрин в Москва, съобщи в Телеграм депутатът от Държавната дума Александър Хинщейн. Мъжете са заловени след гонка с коли в Брянска област, а според медии са с паспорти от Таджикистан. Другите заподозрени са избягали в близката гора.

По информация на посолството на Република България в Москва, до този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при стрелбата в концертна зала в Москва, съобщиха за БТА от Министерството на външните работи. 

Посолството на Република България в Москва е в контакт с местните власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост, допълват от МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, Руска Федерация на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Телефон за екстрена връзка: 007-910-457-2835. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: EMBASSY.MOSCOW@MFA.BG

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: CRISIS@MFA.BG

Стрелба, последвана от огромен пожар в концертната зала с 6000 места "Крокус сити хол" избухна снощи в Красногорск в Подмосковието.

Според различни източници нападателите са били между трима и петима. Те са носели тактически униформи и автоматични оръжия. Първо са открили огън по охраната на залата, намираща се в Крансогорск, което е северозападно предградие на руската  столица. След това нападателите са започнали да стрелят по зрителите, присъствали на концерт на групата "Пикник".