Представители на БСП създават ново политическо крило - опозиционно настроено срещу лидера на партията Корнелия Нинова. Това беше обявено на среща по инициатива на софийската организация на БСП. Нейният председател Иван Таков посочи постигнатото на кметските избори в столицата, когато въпреки първоначалното неодобрение от ръководството на БСП, местната структура на партията и новата формация "Левицата" се обединиха около кандидатурата на Ваня Григорова: 

"На основата на това, което направихме през последна година в София, предлагам да създадем обединение в партията, което да наречем "Бузлуджанци". Да си дадем възможност да вършим истинска, смислена политическа работа, без да разчитаме на идеите, инициативите и мотивациите на централното ръководство", обяви Таков цитиран от БНР.

Новото крило в БСП смята, че лидерът Корнелия Нинова трябва да бъде сменена и си поставя за цел да работи за "възраждането на партията".

В днешната дискусия под надслов "За бъдещето на БСП и лявото" участваха и бившите лидери на БСП Георги Първанов и Сергей Станишев. Двамата се обявиха за обединение в лявото политическо пространство.

"Аз виждам необходимост и от дълбок процес на промени - и идейни, и организационни. Разбира се, сигурно ще трябва да се промени и ръководството, защото не може да имаш толкова много загуби и обяснението да е някъде другаде", каза Георги Първанов.

Сергей Станишев допълни:

"Аз искам да чуя първо мненията на хората за състоянието на БСП, защото мисля, че всички идваме с едно общо усещане на голяма тревога за това какво е доверието в БСП. В последните години се води една пергаментна гражданска война и тя е инициирана от ръководството, за съжаление.

Правят се чистки по структурите. Последният пример е софийската организация и опитът за нейното дестабилизиране, което заедно в крайна сметка води до това, че БСП не успява да произвежда политики".

Според Иван Таков БСП има нужда от нов лидер:

"Повече отвсякога нужда от силна социалистическа партия и това може да бъде БСП с нейната 132-годишна мъдрост. Виждате какво се случи вчера в Москва - един чудовищен терористичен акт.

Продължаващите конфликти в Близкия Изток и конфликта между Русия и между  Украйна. В момента ни трябва тази мъдрост на социалистическата партия, но тя да бъде възродена и да се върне на полагащото й се място като първостепенна политическа сила".