Изследователи от университета за наука и технологии в Лил, Франция, са установили, че храните, богати на устойчиво нишесте като банани, бобови растения и други могат да намалят възпалението в организма и да подобрят храносмилателните функции, пише сп. "Фронтиърс ин нютришън".
Френските специалисти са направили научен преглед на изследвания, които разглеждат свойствата на устойчивото нишесте и влиянието му върху човешкото здраве. Този вид нишесте не се разгражда от панкреатичните ензими. Механизмът на действие на устойчивото нишесте е подобен на принципа на усвояване на диетичните фибри (влакнини). Когато попадне в дебелото черво, то се превръща в храна за полезните бактерии.
Направеният преглед показва, че положителният ефект на устойчивото нишесте върху чревния микробиом също така насърчава доброто храносмилане и намалява риска от запек и подуване на корема.
Според други изследвания, включени в обзора, консумирането на тези храни може да намали и възпалението в организма. Това най-вероятно се дължи на техните антиоксидантни свойства - способността да неутрализират окислителното и увреждащо клетките действие на свободните радикали и други вещества.
Богати на устойчиво нишесте са бананите, сладките картофи, бобовите растения, белият ориз, царевицата и кашуто.
БТА
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни