ДПС няма да подкрепи правителство с втория мандат, 49-ят парламент е изчерпан, заяви в позиция на ДПС съпредседателят на движението Делян Пеевски.

Изявлението от третата партия дойде минути след като Мария Габриел обяви на брифинг, че изтегля кандидатурата си за министър-председател и преговорите с ПП-ДБ отново спират. 

"ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната", се казва в позицията на Пеевски. "Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС."

Въпреки многото отстъпки от страна на ГЕРБ обаче, ПП-ДБ продължили с "условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента".

"Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно "Възраждане", биха били абсолютно безпринципни", допълва Пеевски.

Ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на ДПС, той ще бъде върнат. А страната се нуждае от "максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори".