Защо на Запад няма "супер приложения" като китайското WeChat? Заради Apple, твърди американското правосъдно министерство в обвинение срещу компанията.

WeChat е безспорно най-голямата мобилна апликация в света с над 1,3 млрд. потребители - макар почти никой на Запад да не го ползва. В технологичните среди е известно като "супер app", тъй като за 13-те години, откакто съществува, от чат се трансформира в софтуер за "всичко" - плащане, музика, шопинг, игри, наем на квартири, и други. 

В своето дело срещу Apple, в което обвиняват компанията за антиконкуретни практики, американското правосъдно министерство изказва тезата, че компанията в Купертино умишлено е блокирала развитието на такива приложения. Критикуват се и правилата на App Store срещу "мини програми", които са малки добавки на приложения - което е част от формулата на успеха на WeChat. 

Разбира се, компанията на покойния Стийв Джобс твърди, че окуражава подобни приложения - WeChat в Китай и Tata Neu в Индия, но те просто не се харесват в САЩ.

Според повечето експерти западняците просто са свикнали да ползват едно приложение за един тип работа дълго преди WeChat да стане популярно. Някои и се дразнят на твърде много функции в едно приложение - затова Зукърбърг извади Messenger от основното Facebook приложение и не ги сложи накуп с Instagram и WhatsApp.