Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа днес указ за уволнението на Олексий Данилов от поста на секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна, предаде "Медуза".

С друг указ Зеленски назначи на мястото на Данилов досегашния ръководител на Службата за външно разузнаване на страната Олександър Литвиненко. Той на свой ред ще бъде заменен начело на външното разузнаване от Олег Ивашченко.

Ройтерс отбелязва, че не е била посочена причина за промените на висшите ръководни постове. Самият Зеленски не коментира уволнението.

Данилов е секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана от 2019 г. Преди оставката на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, The Economist писа, че президентът на Украйна е предложил на главнокомандващия да заеме поста секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, но той отказал.

През юни 2022 г. каналът в "Телеграм" "Политика Страны", позовавайки се на източник, близък до Зеленски, писа, че през последните месеци отношенията между Данилов и ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак сериозно са се влошили.

Поводът за публикацията на "Политика Страны" бе изключително остро изявление на Данилов, в което той прави забележка на съветника на президента Михайло Подоляк, че коментира военните нужди на Украйна без да има познания по темата и без това да му влиза в компетенциите.

"Освен това Данилов често правеше изказвания, които не отговарят на общата комуникационна стратегия на държавата, той виждаше шпиони навсякъде. Като цяло през тези месеци той се доказа като несистемен човек. И затова постепенно му бяха ограничени възможностите да оказва влияние върху много процеси. С подобни интервюта с нападки срещу сътрудниците на президента той вероятно се опитва да привлече внимание и да напомни за себе си", предположи тогава източникът.