Президентът на Украйна Володимир Зеленски е съгласувал днес кандидатурата на бившия главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни за извънреден и пълномощен посланик на страната във Великобритания, предаде УНИАН, позовавайки се на външното министерство на Украйна.

"В четвъртък, 7 март 2024 г., президентът на Украйна съгласува кандидатурата на Валерий Залужни за длъжността на извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия", пише в официално заявление на украинското МВнР.

На 8 февруари 2024 г. президентът на Украйна подписа указ за отстраняването на Залужни от длъжността главнокомандващ ВСУ. Генералът заемаше позицията от 2021 г. Нов главнокомандващ стана Олександър Сирски, който е недолюбван от голяма част от украинската армия.

Ройтерс припомня, че Украйна не е имала посланик във Великобритания, откакто Зеленски освободи бившия посланик Вадим Пристайко през юли 2023 г., след като той публично разкритикува държавния глава. За тази позиция бе спряган отстранения през септември 2023 г. военен министър Олександър Резников.

Зеленски: Залужни сам пожела да навлезе в дипломацията

Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че генералът сам е избрал да навлезе в дипломацията. Във вечерно видеообръщение към украинците, публикувано в канала му в "Телеграм", президентът каза, че днес е съгласувал кандидатурата на украинския посланик във Великобритания.

"Генерал Валерий Залужни ми говори, че иска да поеме в тази посока - дипломацията. Министерството на външните работи на Украйна изпрати съответно искане за агреман. Нашият съюз с Великобритания единствено ще се засили", добави той.

Зеленски vs. Залужни

В миналото Залужни многократно бе спряган за бъдещ кандидат-президент на Украйна. Според проучване на Киевския международен институт за социология (KIIS), публикувано на 18 декември 2023 г, 88 процента от украинците одобряват Валерий Залужни. За сравнение - доверието в Зеленски е 62 процента и е спаднало с цели 22 на сто спрямо декември 2022 г.

Въпреки че генералът никога не е и намеквал, че възнамерява да се впуска в подобни начинания, възможна интерпретация на изпращането на Залужни в Лондон е, че Зеленски се опитва да се оттърве от най-силния си потенциален противник за президентския пост. 

Отношенията между двамата влиятелни лидери във войната срещу Русия се влошиха по време на провалената украинска контраофанзива през втората половина на 2023 г. Разногласията им навлязоха в публичното пространство - генералът призова да се мобилизират поне 500 000 нови украински войници и предупреждаваше, че войната навлиза в задънена улица. 

Запознати с конфликта им източници съобщиха пред западни медии, че президентът се опитвал да успокои партньорите зад кадър, че има надежда Украйна да освободи териториите си и се е дразнил на деструктивния реализъм на Залужни.