Големите вериги, които изкупуват продукцията на фермерите, трябва да заплащат справедливата цена за нея.

Това заяви еврокомисарят Януш Войчеховски след края на Съвет „Земеделие и рибарство“.

„Фирмите не винаги плащат справедлива цена. Често това са големи вериги, които широко се възползват от възможностите на пазара. Битката им с фермерите е неравна“, каза той.

Същевременно еврокомисарят по земеделието бе категоричен, че никой няма намерение да въвежда минимални цени.

По-рано представителите на страните членки в Специалния комитет по земеделие одобриха целево преразглеждане на някои стандарти по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Съюза. Съветът бе съпътстван от фермерски протести, блокирали с трактори центъра на Брюксел.

Запитан дали приетите решения ще успокоят фермерите, белгийският министър на земеделието Давид Кларинвал отговори, че предстоят още стъпки, особено на национално ниво.

„Останах с впечатлението, че наборът от мерки, които предприехме, е нещо последователно и от такъв характер, който ще облекчи трудностите, срещани от фермерите. Несъмнено трябва да се отиде по-далеч, но аз имам впечатлението, че те лека-полека ще си дадат сметка, че нещата се променят и вървят в правилната за тях посока. И, наистина, те трябва да бъдат приложени на практика, за да се усетят в реалността“, каза той.

В момента Белгия е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Очаква се позицията на Европейския парламент на първо четене за взетите решения да бъде одобрена на пленарната сесия на 22-25 април.