Представителите на страните членки на ЕС в Специалния комитет по земеделие одобриха днес извършването на целево преразглеждане на някои основни актове на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Това стана по предложение на Европейската комисия в отговор на опасенията на фермерите. То бе огласено на 15 март.

Същевременно днес в Брюксел се провежда Съвет „Земеделие“ с участието на ресорните министри от страните членки. Специално за събитието в центъра на Брюксел се стекоха стотици фермери (виж по-долу).

Целта на преразглеждането е опростяването, намаляването на административната тежест и предоставянето на по-голяма гъвкавост да изпълнението на определени условия за пприлагането на ОСП, свързани с околната среда.

Специалният комитет подкрепи предложените от ЕК промени на стандартите на добрите земеделски и екологични условия (ДЗЕУ). Те са общо 9 на брой и повечето плащания по ОСП са свързани с изпълнението им.

Една от промените е въвеждането на обща клауза, която ще позволи на страните членки да въвеждат временни и целеви дерогации от някои изисквания. Това ще става в случай на непредвидени климатични условия, които не позволяват на фермерите са спазват ДЗЕУ. Държавите трябва да информират Комисията веднъж годишно за дерогациите.

Въвеждат се следните изключения:

ДЗЕУ 6 за почвеното покритие в чувствителни периоди. Страните членки ще имат повече гъвкавост да решават кои видове почви да бъдат опазвани и през кои сезони. Това ще става въз основа на техните национални и регионални специфики;

ДЗЕУ 7 за смяна (ротация) на културите. Тази дейност ще остане основна практика, но страните членки ще могат да прибягват до диверсификация на културите като алтернатива. Така фермерите от засегнатите от суши или порои ще изпълнят по-лесно изискването;

ДЗЕУ 8 за непроизводителни земи, или земи под угар. Фермерите ще трябва да запазят съществуващите насаждения на своите земи, но вече ще бъдат насърчавани доброволно да запазят част от площта им да остане под угар или да създадат нови насаждения чрез екосхеми;

Подкрепеното преразглеждане не обхваща дребните стопанства с площ под 10 хектара (100 декара). Те няма да бъдат контролирани или глобявани във връзка с обвързващите условия по ОСП.

Одобрената днес мярка засяга 65 на сто от бенефициентите по ОСП, но само 10 на сто от селскостопанските площи. Тя обаче ще намали значително административната тежест, свързана с контрола за фермерите и националните администрации. Същевременно ще бъдат запазени екологичните цели.

Страните членки на ЕС вече ще могат да актуализират два пъти годишно стратегическите си планове по ОСП. Досега това беше възможно само веднъж на година.

Предстои председателят на Специалния комитет по земеделие да изпрати писмо до Европейския парламент. Комисията по земеделие в ЕП реши да използва бърза процедура за това предложение. Позицията на Парламента на първо четене трябва да бъде одобрена на пленарната сесия на 22-25 април.

След това регламентът трябва да бъде формално одобрен от страните членки (Съвета) на ЕС, подписан от неговите и на Европейския парламент представители и публикуван в Официалния вестник на Съюза. Ако всичко върви по план, регламентът ще влезе в сила до края на пролетта.

Какво казват протестиращите

Още от сутринта днес Европейският квартал на Брюксел, където се намират евроинституциите, бе блокиран от фермери. Протестът им съвпада със заседанието на министрите на земеделието, които разглеждат предложенията на Европейската комисия.

В хит на шествието се превърна песента Staying Alive („Жив съм“) на „Би Джийс“. Над 300 трактора блокираха района, постоянно се чуваха сирени и гърмежи на пиратки. На места дори бе запален огън, тъй като времето все още е студено.

„Трябва още и поддържаме натиска, за да сме сигурни, че ще бъдат изпълнени всичките ни искания. Трябва да има силно земеделие - то прави силна страната и континента и сега виждаме в международния геополитически контекст, че това е от основно значение“, сподели фермер на име Юлен от белгийския регион Валония.

Той обаче бе категоричен, че проблемът не е вносът на зърно от Украйна:

„Руснаците биха искали да кажем точно това, но не е така. Аз съм проевропейски настроен и нямам търпение Украйна също да стане част от ЕС. Проблемът не е в украинския внос, а в атаката на Русия срещу Украйна.“

Според негов колега, също от Валония, важното е да има по-високи доходи за земеделците и малко да бъде отпусната хватката с изискванията за околната среда. И той бе на мнение, че проблемът не е във вноса от Украйна.

„Пазарите все пак са световни, така че това нищо не променя. Ние сме тук преди всичко заради нашите доходи - месото върви зле, пилешкото, млякото също. Става дума за съвкупност от много неща, от които ни е дошло до гуша, включително от правителствата начело на Европа“, допълни той, но не пожела да си каже името.

На протеста бяха дошли и фермери от съседна Нидерландия.

„Искаме да се забрани на хората да купуват земеделски продукти под производствените разходи. Тези искания не са приети. Направени са стъпки към създаването на нещо като система за мониторинг, но все още няма законодателство, което да забранява купуването на земеделски продукти под тяхната себестойност“, сподели фермерът Леонардо от Ниската земя.

Той участва в протеста със синдикатите от белгийския регион Фландрия.

Подобно на другите си колеги, Леонардо също не е против вноса от Украйна. Но е против споразумението за свободна търговия със страните от Меркосур -  южноамериканския общ пазар, включващ Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Тези страни според него създават нелоялна конкуренция между фермерите и правят тяхната позиция все по-слаба.

Клуб Z разговаря и с минувачи. Повечето от тях заявиха, че не са съвсем наясно с протеста. А някои изобщо не го подкрепят и са бесни на фермерите. Сред най-гневните бе местен доставчик.

„Това ми причинява ядове. Аз извършвам доставки, а днешният ден е катастрофален за мене“, изтъкна той.

Буркина Фасо срещу Украйна

Протестиращите фермери намериха подкрепа у имигрант от африканската държава Буркина Фасо. Той единствен обвърза протеста с Украйна.

„Смятам, че не е справедливо да се пращат пари на Украйна и да се оставят земеделците да умират. За какво служи това? Вместо да се пращат пари на Украйна да воюва, трябва да се дадат на тях“, смята африканецът.

На репликата, че самите земеделци не са против Украйна или вноса оттам, и на въпрос дали Русия трябва да бъде оставена да прегази Украйна той даде следния отговор:

„Украйна е столица на Русия и тя трябва да вземе това решение.“