Грузия за първи път в историята ще играе на финали на Европейско първенство по футбол. Това е един от трите отбора, които бяха излъчени от плейофи от Лигата на нациите, така и последните места са попълнени (виж по-долу).

Другите два печеливши тима от завършилите снощи пресявки са Украйна и Полша.

Грузинците попаднаха в гр. F с Турция, Португалия и Чехия.

Украинците ще спорят с Белгия, Словакия и Румъния в Е, а "Дружина полска" оглавява D, където личат още Нидерландия, Австрия и Франция.

Два от плейофите бяха решени с дузпи

Грузия беше домакин на Гърция в исторически сблъсък. И двата отбора подходиха доста предпазливо и двубоят бе много скучен за гледане в 120-те игрови минути. След 0:0 при дузпите Йоргос Якумакис и Анастасиос Бакасетас направиха пропуски за гостите, а Ника Квеквескири заби победно за домакините - 4:2.

Хиляди запалянковци нахлуха на терена, някои се взеха за спомен мрежите и каквото им попадне. Часове по улиците на големите градове се вихреха празненства.

11-метрови решиха спора и в Кардиф, където Уелс прие Полша - 0:0. Халфът на "Лудогорец" Якуб Пьотровски започна като титуляр и беше заменен в продълженията, така нямаше шанс да изпълни дузпа, но неговите съотборници се справиха перфектно.

При 5:4 за поляците вратарят им Войчех Шчесни отрази последния удар на Даниел Джеймс, така гостите ликуваха.

Единствено Украйна и Исландия не стигнаха до продължения и дузпи - 2:1 във Вроцлав. Тимът на Серхий Ребров за втори път осъществи обрат и спечели със същия резултат, след като преди три дни направи 2:1 и в Босна.

Алберт Гундмундсон вкара за Исландия в 30-ата минута. В 54-ата Виктор Циганков изравни. Символичните домакини имаха превъзходство, направиха няколко пропуска, а в 84-ата звездата на "Челси" Михайло Мудрик ги класира на Европейското.

Групите на Евро 2024

Група А

Германия, Шотландия, Унгария, Швейцария

Група В

Испания, Хърватия, Италия, Албания

Група С

Словения, Дания, Сърбия Англия

Група D

Полша, Нидерландия, Австрия, Франция

Група E

Белгия, Словакия, Румъния, Украйна

Група F

Турция, Грузия, Португалия, Чехия