Бронзовата медалистка от Олимпийски игри и призьорка на Световни първенства в таекуондото Кимия Ализадех (Иран) ще се състезава за България. 

Това бе обявено на пресконференция в София, на която присъстваха самата Кимия, шефът на БФ по таекуондо Слави Бинев и други.

Чисто административно процедурата по придобиване на българско гражданство от страна на 25-годишната Ализадех все още не е завършена, но Бинев изрази увереност, че това ще може да се случи до 15 април и Ализадех да участва на Европейското първенство в Белград. Голямата цел е да представя България на Игрите в Париж през лятото.

Най-големият успех в кариерата на Ализадех е бронзов медал на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. в кат. до 57 кг. В Токио през 2021 г. тя участва в Отбора на бежанците. Ализадех има и два медала от Световни шампионати - сребърен и бронзов от 2015-а и 2017 г. Кимия е наистина голямо име в родината си, тъй като е единствената жена олимпийска медалистка за Иран.

В момента е със статут на бежанка в България. Днес тя подписа договор с федерацията пред медиите. Ализадех придоби световна слава извън средите на своя спорт преди повече четири години, когато избяга в Германия и открито се противопостави на режима в родината си. Тогава се смяташе, че ще получи германско гражданство.

„Тя не е само завършен атлет, а огромна личност, която ще води със своя пример, рече Слави Бинев, който също сложи подписа си в контракта. - Тя ще дърпа напред огромните усилия на националния треньор и на всеки един от нашите състезатели. Обадиха се от много места в чужбина, интересът е голям. Изказвам огромни благодарности на Кимия и на нейния треньор. Както и на Международния олимпийски комитет.

Тя приема всичко, което обичаме. Още вчера направи тренировка. Мога да бъда много убедителен, макар че е трудно е да се конкурираш със страните от арабския свят. Ако трябваше да се борим само с пари, нямаше да се справим. За нея имаше огромен интерес от Германия, Белгия, от много други държави. В крайна сметка ние се преборихме с цялата конкуренция."

Бинев заяви, че "има пълна подкрепа от институциите". Кимия ще тренира в България и Лондон, тъй като треньорът ѝ е базиран там.

За привличането на иранката не са използвани държавни средства, а само лични, каза Слави Бинев. Той изрази надежда, че всичко по процедурата с издаването на паспорт ще се случи във възможно най-кратък срок.

„Като държава, която подкрепя всичко това, което се случва в цяла Европа, сме длъжни да реагираме максимално бързо. Тя е потенциален златен медалист. На много места тя щеше да получи паспорт наистина на летището. Само с лични средства успяхме да осъществим всичко това. Държавата ще е достатъчно да организира останалия процес, за да може тя да се представи максимално добре още на Европейското“, добави президентът на федерацията.

Кимия Ализадех благодари за доверието и накратко обясни какво я е довело в България и натежало при нейния избор, предвид интереса от по-богати и по-добре организирани в спорта държави.

„Големи благодарности към всички за това, че нещата се осъществиха. Горда съм, че ще играя за България. Доверието ме привлече към България, ще се опитам да науча максимално бързо български“, каза тя.

Кимия Ализадех избяга в Германия в началото на 2020 г.

За Кимия Ализадех Клуб Z ви разказа накратко още в началото на 2020 г. Нейният треньор Мимоун ел Буджуфи заяви, че двамата са избягали в Германия. 

Тогава агенция Ройтерс написа, че Ализадех е получила оферти още от Нидерландия, Канада, Белгия и България. Тя живееше в Хамбург и планираше да се състезава за Германия.

През януари 2020 г. Кимиа Ализадех написа в Инстаграм, че е готова да понесе вълната от омраза и отрицание в родината си, но не иска повече да живее сред "лицемерие, лъжи и несправедливост".

Тя добави, че ѝ се е налагало да изпълнява заповеди и да говори неща, в които не вярва. Поднасяни са ѝ готови текстове, които да наизустява при публичните си изяви.

Редица ирански спортистки негодуват от режима в страната си. Някои от тях постъпиха като Кимия Ализадех.