"Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори."

Това каза премиерът Николай Денков на президента Румен Радев. Той бе посочен от "Продължаваме промяната - Демократична България" като кандидат-премиер на коалицията. Денков взе и върна веднага втория мандат неизпълнен.

"Аз ще върна мандата неизпълнен. В настоящото Народно събрание вече няма подкрепа за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ. Няма подкрепа за нейното изпълнение. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на това управление", каза още Денков.

Според него преговорният процес е бил проведен проформа от ГЕРБ с ясното съзнание, че страната трябва да бъде доведена до избори.

"Оттук нататък българските граждани трябва да решат. Единият вариант да се върнем назад, където рекетът беше нормална практика, а постната пица беше основният начин да обсъждаме доходите на българите. Или ще продължим с европейския път на развитие на България", каза още Денков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "колегите от ГЕРБ не спазиха уговорката" за правителство, което да управлява 18 месеца.

От своя страна президентът изтъкна, че заместник-омбудсманът Елена Чернева - Марков изведнъж е решила да подаде оставка. Той обясни, че тя е била единствената възможност за служебен премиер, която не е обвързана партийно, според опциите, заложени при последните промени в конституцията.

"Ако за вас това са нормални неща, то не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет. Най-вероятно няма да бъде във ваша полза", каза още Радев.

И попита защо не е имало дебати в парламента по повод тази оставка, защо никой не се е поинтересувал дали тя не е била подадена под натиск.

Петков изрично помоли президента да има избори 2 в 1, за да се спестят 100 млн. лв. от бюджета.

"Вече е много късно за такава молба. Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени. Вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите", отговори му Радев.

Петков обаче изтъкна, че промените в основния закон, в частта за съдебната реформа, са един от успехите на отиващото си управление. На което Радев отговори, че е сезирал Конституционния съд не заради съдебната реформа, а по другите текстове, които според него създават кризи и едната "чука на вратата".

След края на консултациите Денков заяви, че какво ще е служебното правителство зависи изцяло от президента. Според нето не може да се говори за конституционна криза, защото разпоредбите на Конституцията трябва да се изпълнят.

"Не ви ли притеснява, че в институции, които би трябвало да са партийно независими има политически лица. Ето това е проблемът. Ето това е заради което искахме да направим правителство и заради което другите отказаха да има правителство", каза Денков.

И добави, че е имало предложение въобще да няма служебно правителство и това се е подкрепяло от Венецианската комисия.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов изтъкна, че съдът е възстановил лабораторията "Евролаб" на ГКПП "Капитан Андреево".

"Ето това е новата власт", заяви Атанасов.