На прага на назначаването на служебно правителство, кандидатите за министър-председател намаляха с двама. От днес заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е с прекратени правомощия, а омбудсманът Диана Ковачева, както Клуб Z писа, бе избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, като трябва да встъпи в новата си длъжност на 17 април.

Така още преди старта на процедурата по последните изменения в Конституцията, тя вече е поставена пред изпитание. 

Според промените за служебен министър-председател той се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник."

В случая става дума за 10 души.

Тази сутрин обаче в началото на заседанието на Народното събрание, председателят Росен Желязков обяви (като констатация), че правомощията на заместник-омбудсмана са прекратени. Маркова е подала оставка. 

Тя бе личният избор на Диана Ковачева при гласуването за заместник през 2020 г. Юристката - адвокат, е и бивш ръководител на Националното бюро за правна помощ и на практика бе единствената необвързана партийно фигура измежду списъка с 10-те, вече осем.

Като се има предвид и заминаването на омбудсмана за Страсбург, сега парламентът трябва да избере нови двама обществени защитници. Дори и Ковачева да бъде посочена за служебен премиер (което е малко вероятно президентът да направи), то тя няма задължение да се отзове, защото промените в Конституцията не уредиха въпроса с отказите.

Още по време на дискусиите покрай промените в основния закон конституционалисти попитаха, как например юристът зам.-омбудсман, или финансистите в БНБ ще редят кабинет. Депутатите не се вслушаха и набързо, за един уикенд, приеха в комисия текстовете, които впоследствие пришпориха и в пленарна зала.

Така сега, ако се стигне до служебен кабинет, което изглежда като почти сигурно, президентът ще трябва да избере измежду осем лица, пет от които, свързани кариерно с ГЕРБ, две свързвани с ДПС и едно - с "Продължаваме промяната".

Председател на НС сега е Росен Желязков от ГЕРБ. Управител на БНБ - избраният за нов мандат кандидат на ГЕРБ - Димитър Радев. Подуправители са Петър Чобанов (номинация на ДПС - бивш депутат от Движението и министър на финансите в кабинета "Орешарски"), Андрей Гюров (номинация на ПП-ДБ, бивш депутат от ПП) и Радослав Миленков (избран през 2019 г. в мандата на последния кабинет "Борисов"). 

Председател на Сметната палата е Димитър Главчев - бивш депутат и председател на НС от ГЕРБ. За подмяна на заместниците на (не)коалицията така и не ѝ стигна времето. Така останаха Горица Грънчарова - Кожарева (свързвана в медийни публикации и политически твърдения с ДПС) и Тошко Тодоров  (кадър на ГЕРБ) - и двамата избирани през 2015 г. (когато ГЕРБ управляваше с Реформаторския блок, АБВ и т. нар. патриоти).