През 2016 г. социалната мрежа Facebook стартира тайния проект "Ловци на духове" (Project "Ghostbusters") с една цел - да прехвърля и декриптира мрежовия тракер между хора, ползващи приложението Snapchat и сървърите му. 

Това разкриват документи, публикувани от федерален съд в Калифорния като част от съдебен процес между потребители и Meta - компанията-майка на Facebook.

Името по всяка вероятност е свързано с иконката на призраче на платформата. Snapchat е сериозен конкурент на Facebook сред най-младите, особено в САЩ. Зукърбърг и екипът му са имали нужда да разберат тайната на успеха на приложението, което в основата си е за размяна на видеоклипове и съобщения.

"Винаги, когато някой задава въпрос за Snapchat, отговорът обикновено е, че тъй като неговият трафик е криптиран, нямаме аналитична информация за тях," пише Зукърбърг в имейл от 9 юни 2016 г.

"Поради бързото разрастване изглежда важно да се намери нов начин за получаване на надеждна информация за тях. Вероятно трябва да направим панели или да напишем специализиран софтуер. Трябва да разберете как да направим това."

По-късно проектът включва подобни пробиви и срещу Amazon, и YouTube.

Любопитно е решението на инженерите на Facebook - те са ползвали Onavo, услуга, подобна на виртуална частна мрежа, която Зукърбърг купува през 2013 г. Екипът на компанията открива решение - софтуер, който влиза в устройствата ни с приложенията на Facebook и следи трафика ни в други, несвързани приложения.

Някои от екипа на Зукърбърг възразяват на този подход, макар да няма яснота дали е законен, или не.

“Не мога да измисля добър аргумент защо това е окей. Нито един специалист по сигурност няма да се чувства комфортно с това, независимо какво съгласие е дало обществото. Обществото просто не разбира как работят тези работи", пише в имейл тогавашният шеф на инженерите по сигурността на FB Педро Канахуати.

Три години след проекта "Ловци на духове" Facebook закри Onavo, след като разследване на TechCrunch разкри, че компанията е плащала на тийнейджъри да ползват услугата, за да има достъп до онлайн поведението им.