Отчаяните родители на 17-годишната Ивана от Дупница обявяват награда за който я намери. Тя изчезна на 22 февруари, като си тръгна от училище, оставяйки там мобилния си телефон

Последваха акции на полицията, хиляди доброволци опитаха да помогнат, но следа от момичето така и не се откри. Родителите ѝ призоваха неколкократно за помощ, а сега вече са готови да обявят и парична награда в името на това Ивана да се върне у дома.

„Искаме да обявим парична награда от 50 000 лева за човека, който посочи мястото, където се намира Ивана и това доведе до намирането ѝ. От момента на изчезването ѝ нямаме никаква информация за нея”, заяви в ефира на Нова тв бащата Георги Георгиев.

По думите му парите ще бъдат дадени на човека, който намери и доведе 17-годишното момиче. „Тя не е при близки”, категоричен е мъжът.

„Решихме да обявим паричната награда, защото повече от месец детето е в неизвестност. Полицията работи по всички версии, включително отвличане или че тя се укрива”, посочва и майката Мария Георгиева.

Всъщност в България законово не е уреден и деюре не съществува институт на награда срещу откриване на лице. В други правни системи като САЩ например наградата е официална и дори не изключва полицаите, ако те са открили издирвания човек.