Новак Джокович не участва на Мастърс турнира в Маями, но произведе новина, която позасенчи престижната надпревара поне за ден-два. Вчера той обяви, че се е разделил с треньора си и бивш шампион на "Уимбълдън" Горан Иванишевич.

"Спомням си ясно момента, в който поканих Горан да бъде част от моя екип, така започва изявлението на световния №1 и най-успешен играч в историята. - Беше през 2018 г., аз и Мариан искахме да внедрим нещо ново, да внесем малко магия в сервиса на нашето дуо. Всъщност ние внесохме не само сервиране, но и много смях, забавление, достигане до №1 в края на годината, поставени рекорди, постижения и още 12 титли от Големия шлем (и няколко финала) оттогава. Споменах ли и малко драма?"

Джокович визира Мариан Вайда, когото освободи приблизително по това време преди две години и тогава Иванишевич пое сам огромната отговорност да тренира най-добрия играч в света. Този, който иска още и още, никога не спира в развитието и преследване на целите си. Прецизен е до вманиачаване и смайващо конкурентен.

И да - след куп рекорди, 12 "шлема" и още много титли дойде време за раздяла.

"Преди няколко дни с Горан решихме да спрем съвместната ни работа, продължава Ноле. - Нашата химия на корта имаше своите възходи и падения, но приятелството ни винаги беше стабилно. Всъщност, с гордост мога да кажа (не съм сигурен, че и той), че освен че печелихме турнири заедно, имахме и отделна битка в Parchisi, продължила... много години. И този турнир никога не спира за нас. Шефиньо, благодаря за всичко, приятелю. Обичам те."

Parchisi е добрата стара настолна игра, известна в България като "Не се сърди, човече". И да, в тенис средите се знаеше, че двамата често си съперничат в тази игра - за разтоварване покрай тренировки и турнири. Доколко разтоварващо е било и за хърватина е друг въпрос - известно е, че Джокович обича да печели във всичко, дори когато помага в земеделската работа в родния си край.

Но въпросът е, защо Новак се разделя с човека, подобрил много не само сервиса му, но и играта като цяло? Иванишевич разнообрази стила на Жокера, направи го по-агресивен и труден за съперниците. Химията на корта ли е изчезнала?

На този етап спекулациите са повече от реалните факти. Джокович редовно вика по щаба си - най-вече по Иванишевич, особено когато не му върви, изостава в резултата. Това просто се приемаше - Новак има нужда да освободи напрежение, а и много често това поведение му помага. Дали обаче тази нервност се е пренесла и в подготовката, в отношенията, на този етап знаят само те и останалите в екипа.

Преди две лета мина малко време преди Мариан Вайда да даде интервюта, в които да каже, че той и Джокович от месеци не са се разбирали, че треньорът е бил против звездата да участва на Олимпийските игри в Токио. А след това сърбинът е приел много тежко загубата на финала на US Open от Даниил Медведев, лишила го от календарен Голям шлем.

Факт е, че напоследък Джокович започна да прави промени. В края на м.г. той уволни дългогодишния си агент и шеф на своя щаб Едоардо Арталди. Тогава заяви, че отваря нова страница по отношение на дейностите си извън корта. Не е било лесно решение, имайки предвид огромната роля на Доди (така го наричаше Новак), но е трябвало да бъде взето - в търсене на промяна.

А годината за Джокович завърши ударно - титли на Мастърса в Париж и на финалите на ATP.

Но пък новата не започна добре - той бе сразен от бъдещия шампион Яник Синер в Австралия, а след това отпадна много рано и от играч извън топ 100 в Индиън Уелс. Реши да пропусне "Маями оупън", за да се готви за сезона на клей, започващ след броени дни.

Може би няма драма. Джокович просто може да е решил, че трябва да промени нещо - и като мениджмънт, и като игра, с цел да остане още на върха, да спечели още титли. За толкова години в елита на един от най-популярните и трудни спортове, няма как той да не знае кое е най-доброто за него. Някаква представа ще придобием в момента, в който стане ясно кой ще наследи Горан Иванишевич.