Около пет седмици преди Великден и Гергьовден родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за килограм в Пловдив.

Определено има спекула по веригата производител - прекупвач - търговец, категорични са от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, цитирани днес от Нова тв.

"Първата партида на агнешкото през тази година беше на миналогодишни цени", казва пред медията Дафинка Дългърова, управител на магазин. Според нея ще има леко поскъпване заради по-високата изкупна цена живото тегло. Тя допусна, че след няколко седмици цената ще се покачи с още 10%.

Според нея през миналата година стойността на яйцата се е променяла много динамично.

„Тази година тя се стабилизира. Последната партида е с по-ниска цена. Смятам, че няма да има увеличение”, казва още търговката.

Дафинка Дългърова уточни, че зеленчуците поевтиняват.

„Цената на българската краставица ще се изравни с тази на вносната”, казва тя.

Същевременно месец преди началото на новия туристически сезон по родното Черноморие хотелиери очакват ръст на туристите на база ранни записвания. Първите гости по Южното Черноморие ще пристигнат още тази неделя, каза Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара в Бургас пред Нова нюз.

Тя очаква тазгодишният летен туристически сезон да протече безпроблемно. Ранните записвания бележат ръст от 15-20%. Те са на туристи от Чехия, Полша, Великобритания. Очаква се за Великден да пристигнат гости предимно от Румъния, както и от вътрешността на нашата страна. Не се предвижда увеличение на цените за чадър и шезлонг на плажа, каза още Цонева.

„Надяваме се да няма повишение на цените. На този етап поскъпването е с между 5-10%. Тази година то е на база увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) и инфлационния процент”, каза Цонева.

Тя призна, че се очакват проблеми около набирането на персонал. "Този проблем е повсеместен, не е само в България", уточни тя. За да се справят, фирмите наемат служители от трети страни - Турция, Тайланд, Непал.

„Това са нискоквалифицирани кадри. Те работят предимно като камериери и помощник-готвачи. Имаше увеличение на заплатите. Разчитаме на добро сътрудничество на университети, професионални гимназии и колежи”, допълни още Цонева.