Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Представителите на партията го върнаха веднага. Папката бе взета и върната от депутата Ивайло Вълчев.

Това означава, че почти сигурно ще има избори 2 в 1 - европейски и парламентарни - на 9 юни.

Но преди те да бъдат насрочени има още малко технологично време, в което държавният глава, според новите текстове в основния закон, трябва да избере служебен премиер, след което да проведе нов кръг от консултации с парламентарните групи преди да издаде указа, с който назначава служебно правителство и насрочва нови парламентарни избори в двумесечен срок.

За да има избори 2 в 1 на 9 юни, указът за парламентарния вот трябва да се издаде на 9 април.

Президентът заяви, че веднага започава срещи с потенциални бъдещи служебни премиери и ще отложи своите ангажименти, за да ускори процеса по съставяне на служебно правителство и съответно насрочване на парламентарните избори.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.