Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Израел трябва да отстъпи контрола над ивицата Газа веднага щом войната срещу "Хамас" приключи, предаде ДПА.

Помолена да коментира кой трябва да управлява там след края на бойните действия, Бербок заяви в интервю за изданията от медийната група "Функе", че властта трябва да отиде в ръцете на "палестинците - свободни от "Хамас", от терора, самоопределили се и с демократично избрано правителство на всички палестинци, включително и на тези на Западния бряг".

Това няма да стане от днес за утре, "но ние не бива да преставаме да държим сметка за политическия хоризонт, особено сега по време на войната", каза Бербок.

По думите ѝ германското правителство работи с арабските партньори, за да е сигурно, че уреждането на конфликта на принципа две държави за двата народа, палестинския и израелския, няма да се превърне в мираж. Това включва изграждането на гражданска инфраструктура, реформиране на Палестинската автономна власт, икономическо възстановяване - и структура на сигурността, в това число и гаранции за сигурността както на Израел, така и на палестинците.

"А това означава и да се напомни на израелското правителство, че заселническата политика не само възпрепятства създаването на палестинска държава, но и буквално пречи на мира. Защото единствено двудържавното решение може да донесе траен мир и сигурност за народа на Израел", каза тя.

Изказването на Бербок беше предизвикано от спорното решение на Израел да обяви около 800 хектара от Западния бряг за земя на израелската държава.

Германският външен министър посочи, че осигуряването на предпазни механизми по време на преходния период, преди двете държави да могат да заживеят една до друга в мир, е възможно единствено и само чрез международни гаранции за сигурност.

Израел трябва да може да бъде спокоен, че никога повече за него няма да произтече терористична заплаха от Палестина, каза тя, а палестинците трябва да могат да водят безопасен и достоен живот на своя земя.

"Това означава, разбира се, че съседните арабски държави също трябва да участват, защото те се ползват с доверие там, но и защото са близки приятели на Израел - ето защо Германия, а също и САЩ и Великобритания са толкова загрижени за политическия хоризонт."

БТА