Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа. 14 членки на Съвета подкрепиха мярката, САЩ се въздържаха.

За първи път органът одобрява призив за спиране на военните действия в анклава, като приетата резолюция беше подготвена от 10-те непостоянни членки на Съвета и предложена в залата от представител на Мозамбик.

Резолюцията изисква незабавно прекратяване на огъня по време на свещения за исляма месец Рамадан (10 март - 9 април) и освобождаване на всички заложници. Четири предишни проекторезолюции за прекратяване на огъня се провалиха, включително една, предложена от Съединените щати в петък. 

Изборът на САЩ да не наложи вето на днешната резолюция вероятно допълнително ще обтегне отношенията на Америка с Израел на фона на острите разногласия относно планираната военна офанзива на Тел Авив в Рафах.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви по-късно, че отменя планирано посещение на израелска делегация във Вашингтон, след "ясното отстъпление" от предишната позиция на САЩ, което по думите му ще навреди на борбата срещу "Хамас" и на усилията за освобождаване на заложниците.

"Поради промяната в американската позиция министър-председателят Нетаняху реши, че делегацията няма да замине", заявиха от канцеларията му.