Международният съд на ООН нареди на Израел да разреши безпрепятствения достъп на хуманитарна помощ до Газа. По този начин органът отхвърли твърдението на Тел Авив, че не блокира доставките за анклава, предаде Ройтерс. Израел изтъква, че трябва да инспектира всяка пратка, за да се увери, че товарът не може да бъде използван от "Хамас". Това води до бавен процес на проверка, който на практика блокира помощта - някои камиони чакат седмици наред, за да получат одобрение.

В правно обвързващата си заповед съдът нарежда на Тел Авив да предприеме "всички необходими и ефективни мерки, за да гарантира, без забавяне, в пълно сътрудничество с ООН" осигуряването на хуманитарна помощ за Газа, включително изпращането на храна, вода, гориво и медицински консумативи.

"Съдът отбелязва, че палестинците в Газа вече не са изправени само пред риск от глад, но че гладът започва", чете се в решението.

Съдът също така настоява Израел незабавно да гарантира, че "неговите военни не извършват действия, които представляват нарушение на някое от правата на палестинците в Газа като защитена група съгласно конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид", включително чрез действия, спиращи "спешната и необходима хуманитарна помощ"

Съдиите също изискват всички заложници, държани от "Хамас", незабавно да бъдат освободени. Този призив бе отправен и в приета в понеделник резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която настоява за незабавно прекратяване на огъня в Газа.