Починалият в началото на годината Франц Бекенбауер е обмислял да подаде оставка от поста председател на Организационния комитет на Мондиал 2006, на който Германия беше домакин. За това пишат медиите в страната, цитирайки адвоката Ян-Олаф Лайзнер, дал показания в съд във Франкфурт.

Върху Световното бе хвърлена сянка заради съмнения за корупция години след провеждането му. ФИФА започна разследване през 2014 г. покрай масовите арести и процеси срещу висши функционери на футбола. Кайзера имаше временна забрана за футболни дейности, по-късно вдигната.

Водеха се дела за нерегламентирано преведени 1,7 милиона евро на Бекенбауер от Южна Африка, за 5,5 млн. евро, платени му от компания за залагания, за съмнения за корупция за спечеленото домакинство, за укриване на данъци... В последните десетина години той се бе скрил от публичния живот, а негови близки казваха, че е бил огорчен заради съмненията към него.

Ян-Олаф Лайзнер, адвокат на Германския футболен съюз (ГФС), каза пред съда, че Бекенбауер му е заявил през 2006 г., че иска да си тръгне, тъй като въпросът "ставал твърде тежък за него".

А във въпросния процес бившите президенти на ГФС Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и бившият генерален секретар Хорст Р. Шмид, са обвинени в укриване на данъци, защото са декларирали плащанията като оперативни разходи. Обвиненията са за около 6,7 милиона евро, които са прехвърлени от ГФС чрез ФИФА на покойния бизнесмен Робърт Луи-Драйфус. Парите са декларирани за организирането на гала-вечер на Световното - събитие, което не се е случило.

Бекенбауер е получил на заем същата сума от Луи-Драйфус през 2002 г., а след това тези пари са се озовали в сметка на вече дискредитирания бивш високопоставен служител на ФИФА Мохамед бин Хамам от Катар. Остава неясно за какво са били парите.

Лайзнер каза също така, че бившият национал на ФРГ и бизнесмен, експерт в тв правата Гюнтер Нетцер, няколко пъти е повторил на оперативното ръководство, че подобни практики са неуместни - парите трябва да бъдат върнати обратно на Луи-Драйфус. Адвокатът допълни, че в централата всички са се страхували от огромен скандал, в случай, че Бекенбауер е бил напуснал позицията си точно преди началото на Световното.

Адвокатът отхвърли обвинението, че парите са били използвани за купуване на гласове за придобиване на домакинството.

Старши прокурорът Джеско Кумел обаче отхвърли твърденията на Лайзнер и ги нарече „глупости“. Според обвинителния акт в ГФС са „разработили полулегален модел на корупция“.

Какво следва? Гюнтер Нетцер трябва да се яви като свидетел на следващото заседание през месец май и неговите показания се очакват с интерес. Кумел добави в края на заседанието, че прокуратурата иска да изправи на свидетелската скамейка и други бивши функционери, работили в ГФС в онези години.