Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Николай Денков днес непряко отново сблъскапа позиции по темата за войната в Украйна. Това стана на на националната конференция, посветена на 20-годишнаната от приемането на България в НАТО и озаглавена "Защото сме по-силни заедно“.  Форумът е под егидата на правителството в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност.

"Трябва да направим всичко възможно да впрегнем дипломатически усилия, за да има прекратяване на огъня, възобновяване на диалога и търсене на мир, съобразно принципите на ООН и на международното право", повтори Радев своя известна позиция.

Тук той прочете и чл. 1 от Северноатлантическия договор, който гласи, че „Страните по Договора се задължават в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации.“

"Заради това аз не приемам изказвания на някои лидери, че е време да изпратим войски в Украйна, макар и на двустранна основа. Длъжни сме да помагаме на Украйна, но сме длъжни и да не допускаме опасна ескалация и въвличането на всички нас в конфликта, което означава глобален сблъсък с непредвидими последствия за човечеството", каза президентът. 

Членството на НАТО в днешни дни е преди всичко отговорност към нашата собствена сигурност и на съюзниците ни, а това означава изграждане на адекватни и съвременни отбранителни способности, каза още Румен Радев. Според него при започването на войната в Украйна проектите за модернизация на българските Въоръжени сили най-сетне са се задвижили с приемливо темпо. 

Премиерът в оставка: Путин води война срещу демокрацията в Европа и в света

Врагът на Владимир Путин не е военната мощ на Запада и на НАТО, защото доктрината на Алианса е възпираща и отбранителна, коментира Денков. И добави: "Режимът в Москва се бори срещу демокрацията и утвърждаването на нейните ценности".

"Днес Путин води война не срещу въображаеми натовски армии, режимът в Москва търси победа срещу демокрацията чрез насилие, всяване на страх, разделение, енергиен натиск и корупция. Днес Путин води война срещу демокрацията в Европа и в света", каза още Денков. 

По думите му това, че "днес Кремъл води агресивна хибридна война срещу България, е пряко доказателство, че в страната ни е победила демокрацията и основна роля за това има присъединяването на България към НАТО и ЕС".

Няма как да имаме икономическа, социална, енергийна , здравна и управленска устойчивост и стабилност без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. А всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО, каза още Денков. 

Той посочи, че вече две години има съюзни сили на наша територия и подчерта, че това присъствие ще се разширява. По думите му това изпраща ясен сигнал, че страната ни е защитена и обезсилва всеки потенциален агресор.

И Радев, и Денков съгласни колко е важно членството на България в НАТО

Президентът: Присъединяване към пространство на споделени демократични ценности, свобода и мир

"Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие - НАТО, е всъщност и присъединяване към едно пространство на споделените демократични ценности, на свобода и мир, на зачитане на човешките права и на върховенството на закона", смята Радев.

Президентът посочи, че са положени върховни усилия на поколения държавници, политици, дипломати, военни и общественици за членството на страната в НАТО. 

"Тези, които бяхме в оперативната страна на всички процеси, много бързо разбрахме, че процесът на пълноценна интеграция ще бъде изключително труден и продължителен. Ние не покривахме редица изключително важни критерии и стандарти, въпреки че бяхме приети.

Фазата по политическата интеграция приключи сравнително бързо, благодарение на отличната работа на нашите политици и дипломати, но фазата по военно-политическата интеграция изисква много усилия, ресурси и все още ги изисква в още по-голяма степен", добави Радев, който преди да бъде избран за президент беше началник на ВВС.

Денков: Днес Алиансът е гарант за сигурността над 1 млрд. граждани

Разширяването на НАТО е по същество разширяване на демокрацията, на мира и сигурността. Това каза премиерът в оставка Николай Денков на конференцията. 

"Днес Алиансът е гарант за сигурността над 1 млрд. граждани", отбеляза той.

"НАТО показа, че може да се адаптира успешно към предизвикателствата пред сигурността.. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори. Обединението ни прави по-защитени и по-сигурни", добави Денков.