Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да не разпределя дивидент от печалбата на „Българския енергиен холдинг” ЕАД (БЕХ) за финансовата 2023 г. Това стана с гласуването на решение, с което се предвижда министърът на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на БЕХ, да не разпределя дивидент от печалбата на холдинга в размер на 425 млн. лв.

Вносители на проекта на решение са народните представители от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, Жечо Станков, Мария Белова.

Решението беше подкрепено със 132 гласа "за", 43 - "против" и 12 - "въздържал се".

В мотивите към проекта на решение се посочва, че през последните три години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд „Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори.

"За никаква декапитализация на енергетиката в държавата не можем да говорим", заяви финасовият министър в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението.

Той посочи, че БЕХ има по сметките си над 2 млрд. лв., "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" – над 1,5 млрд. лв. и обясни, че през последните няколко години държавата е започнала да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да го остави да бъде краден.

"Този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а отива в пенсиите, които са три пъти увеличени, над 1 млрд. лв. за здравната каса, за заплати на учители, лекари и още", уточни Василев.

Във Фонд „Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) към момента има над 400 млн. лв., за да бъдат подкрепени уязвимите потребители от 1 юли, ние намерихме вариант как фондът да получи и допълнителни приходи от заложените в бюджета, каза министърът в оставка. По думите му дупката във ФСЕС се дължи на това, че не са си направили правилно прогнозата за цените на квотата и електроенергията. 

"Единственият въпрос, който седи пред този парламент, е защо тези пари за енергетиката не са отивали за тези цели преди аз да бъда финансов министър. Мога да ви кажа къде са отивали – едни 3 млрд. лв. в един „Турски поток“ са отишли", каза Василев.

Относно либерализацията на пазара, Василев посочи, че трябва да се случи, защото всеки един пазар, на който цените са изкуствено потискани, води до това да няма добро предлагане на съответните услуги. Средствата за либерализация в момента съществуват във ФСЕС, има едни 450 млн. лв., които са събрани от таваните на цените, които могат да се използват за компенсации на битови и небитови потребители след 1 юли, допълни той. 

Василев поясни, че БЕХ получава 1,6 млрд. лв, както и още един актив обратно – 800 млн. лв., които "Булгаргаз" дължи към правителството, вече ги дължи към БЕХ, каза министърът в оставка и добави, че българската енергетика получава 2,4 млрд. лв.

"Не е обезкървяване, а е доста голямо преливане на средства", каза той.