Една от най-влиятелните личности в хеви метъла в световен мащаб – Брус Дикинсън, даде пространно интервю в две части за мексиканското издание ATMosferas Magazine, в което в основна тема на разговор се превърнаха растящите цени на билетите за концерти. Преразказва го zrockradio.bg.

Брус както обикновено беше абсолютно откровен и в прав текст каза, че цените са ненормални и лично той никога не би дал 1200 долара, за да гледа U2 в "Сферата" в Лaс Вегас. Като това е само един от по-екстремните примери. Засегнати бяха и други важни теми от музикалната индустрия. 

За Брус сигурно и 120 хиляди долара за билет няма да са особен проблем, но въпросът е сериозен и принципен. Факт е, че за повечето хора това са страшно много пари. Ето какво смята фронтменът на Iron Maiden по темата, цитиран от Blabbermouth.net:

“Към днешна дата, ако искате да гледате концерт на U2 в "Сферата" – това ще ви коства 1200 долара за билет. Аз имам нулев интерес да дам толкова пари, за да гледам U2 на живо – нулев! Стотина долара бих дал, да. Но за мен е важно да запазим адекватни цените на билетите за съответните места.”

Любопитно, но Дикинсън е на мнение, че най-предните и близки до сцената места трябва да бъдат най-евтините:

“Всички казват, че това винаги трябва да бъдат най-скъпите места, но аз не съм съгласен. Хората, които ще се заврат в най-голямата блъсканица отпред, са истинските фенове, тинейджърите, младите хора, които по принцип нямат много пари.

Само че не забравяйте, че именно това са хората, които ще поддържат тази индустрия жива за много години напред. Има и по-възрастни и зрели хора, които са огромни фенове, но те може да искат да дойдат с жените си, с децата - няма да искат да се потят като всички останали на най-предните места. Така че за тях са важни седящите места най-отгоре, откъдето се вижда хубаво. За тях също трябва да има различно ценообразуване.“

“Да, промоутърите трябва някак да си избият парите, така че постигането на баланс е деликатно нещо. Но тенденцията като цяло е, че цените на билетите направо са полудели. И за мене е лудост, че някои хора плащат такива пари, за да гледат любимите си групи. На тяхно място не бих го направил. Що се отнася до моите солови концерти – винаги сме се опитвали цените да бъдат във възможно най-нормалните граници. Впрочем, това важи и за концертите на Iron Maiden”.

Рок радиото напомня, че цените на масовите билети от актуалните турнета на Брус и Iron Maiden са в ценовия диапазон от 50+ до 200+ долара.

В друга част от интервюто култовият фронтмен засегна и темата за големите стрийминг услуги като Spotify и нейните подобни. Според Брус музикантите получават буквално “жълти стотинки” от тях. Според него моментният климат в музикалната индустрия също не е особено добър и общото правило е, че “музикантите получават все по-малко пари за своя труд”.

Както Клуб Z писа, царете на рок-маркетинга Kiss го измислиха дори в новогодишната нощ, белязала края на ковидната 2020 г. Те предаваха... по интернет виртуален концелрт от Палм Джумейра в Дубай. Една от опциите, които можехте да си купите, докато ги гледате от дивана, беше... $999.999 Platinum VIP Package, включваща:

Live Stream, 30 дни неограничен брой повторения, лимитирано DVD с книжка от 16 страници, споменаване в надписите на DVD-то и в книжката, лимитирана серия тениска, лимитиран плакат с автографи, лимитирана серия суитшърт, лимитиран метален гравиран билет, лимитиран винил с концерта KISS 2020 GOODBYE.