Президентът Володимир Зеленски заяви в интервю, публикувано вчера, че ако Украйна не получи обещаната военна помощ от САЩ, блокирана от споровете в Конгреса, нейните сили ще трябва да започнат малко по малко да се изтеглят.

"Ако няма американска подкрепа, това означава, че нямаме противовъздушна отбрана, нямаме ракети "Пейтриът", нямаме заглушители за електронна война, нямаме 155-милиметрови артилерийски снаряди", заяви Зеленски пред в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. "Това означава, че ще се върнем назад, ще отстъпим, стъпка по стъпка, с малки крачки. Опитваме се да намерим някакъв начин да не отстъпваме".

Отстъплението на украинците може да бъде необходимо, тъй като ако руснаците успеят да пробият фронтовата линия - достижим резултат при липса на снаряди - "ще могат да се насочат към големите градове".

Президентът на САЩ Джо Байдън призова контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят на Камарата Майк Джонсън отлага въпроса от месеци, позовавайки се на вътрешни приоритети. Истинската причина е лидерът на консерваторите Доналд Тръмп, който предизборно се опитва да саботира кампанията на Байдън и нарежда на най-върлите си последователи в долната камара да заплашват Джонсън, че ще го свалят от поста, ако постави за гласуване помощта за Украйна.

В телефонен разговор в четвъртък Зеленски се опита да убеди Джонсън, че одобрението на пакета е жизненоважно. Миналия месец руските сили превзеха източния град Авдеевка и президентът Байдън обвини за падането му блокажа на американската помощ в долната камара.

Все пак има причина за оптимизъм - председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Макол увери, че след католическия Великден (31 март) Джонсън ще се опита по някакъв начин да постави военен пакет за Украйна на гласуване.