Само Мария Габриел искаше да се проведат истински преговори. Коалицията ГЕРБ-ДПС стана ГЕРБ-ДП.

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в речта си пред двудневното Общо събрание на "Продължаваме промяната" в НДК, на което трябва да бъдат избрани ръководни фигури в коалицията и да бъдат определени кандидати за евроизборите.

"По същество днес откриваме нашата предизборна кампания", отбеляза Николай Денков по време на форума.

Той представи версията си защо се е стигнало до предсрочни избори, което по думите му  от една страна е било неочаквано, а от друга страна - закономерно. 

"През месеците септември, октомври, ноември и декември парламентът работи на много високи обороти, отбеляза Денков. Изненади в това отношение нямаше, в момента, в който разбрахме, че ГЕРБ е абдикирал от работата по управленската и законодателна програма, от работата по Плана по възстановяване и устойчивост и всички други проблеми, които стояха пред нас", отбеляза той. 

Той изтъкна, че си е "струвало" съвместното управление с ГЕРБ и посочи 20 постижения на правителството, сред които модернизацията на БДЖ, ръстът в икономиката, понижението на инфлацията, закупуването на медицински хеликоптери.

"Мога да Ви уверя, че до края на годината, ще има решение за приемане на България в Шенген и по суша", добави той.

 И все пак от преговорите с най-голямата партия в Народното събрание, премиерът в оставка извлякъл две неприятни поуки. Първата - на партньора от "сглобката" не може да се разчита.

"Само Мария Габриел искаше да има истински преговори. Благодари й, че запази конструктивен тон. Направи някои грешки, но все пак в комуникацията тя показа как трябва да се държат едни политици. За разлика от другите, които лъжеха от сутрин до вечер", обяви Денков и изтъкна като "грешка" връщането на мандат пред президента Румен Радев с министри на ПП-ДБ, които не са дали позволение да им се впишат имената в проектокабинета. 

Денков подчерта, че "преговорите бяха минирани още в началото".

"На втория ден дойдоха с листче и казаха: забравете всичко дотук и започваме отначало", заяви той и добави. "Втората поука - видя се, че решенията в ГЕРБ ги взема Пеевски. И това трябва да бъде ясно. Преди няколко седмици казах, че коалицията е ГЕРБ - ДПС. Сега ще кажа: Коалицията е ГЕРБ - ДП. Сами се сетете какво е ДП", завърши речта си Денков.

Христо Иванов: Ние сме повече от коалиция, ние сме отбор

"Ние сме повече от коалиция, ние сме отбор", обяви в реч съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Иванов добави, че в началото имало много спорове между ДБ и ПП, но въпреки това общата работа ги е направила отбор.

"Минахме през етапа на острата конфронтация, опитахме всичко и научихме своите уроци. Лично благодаря на Николай Денков, който беше в центъра през цялото време, беше устойчив и целенасочен, умееше да се вслушва, ако не беше той, нямаше да има тези резултати. Без него нямаше да можем да говорим за промяната".

Той заяви, че при предстоящото общо явяване на избори на коалицията предстои поредно изпитание - тежки и напрегнати дни на преговори.

"Още веднъж, благодаря ви, за всяка една минута работа с вас. Предстои ни трудна предизборна кампания. Ясно е, е България ще продължи да се управлява по коалиционни формули, но ние ще продължим да правим нещата заедно в името на нашата България. Ще продължим да плащаме огромната цена да модернизираме и подобряваме страната ни", заяви Христо Иванов.

Атанас Атанасов: Искаме друг вътрешен министър. Калин Стоянов доказа, че е пристрастен

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов призова президента Румен Радев да насрочи изборите 2 в 1 и да смени министъра на вътрешните работи:

"Искаме друг министър на вътрешните работи. Нямаме доверие на Калин Стоянов, той доказа, че пристрастен. Настояваме да изберете безпристрастен човек, който да проведе честни избори", обяви Атанасов.

Също като Христо Иванов, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов отправи призив към сплотеност между ПП и ДБ.

"Ние минахме през труден период, но от него си взехме урока, че съединението прави силата".

Той също изказа благодарности както на премиера Николай Денков, така и на Асен Василев и Кирил Петков, като отбеляза, че този "общ отбор трябва да продължи".

"Ако българските граждани искат промени, коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да бъде първа политическа сила на предстоящите избори", заяви Атанасов.

Асен Василев: Ако искаме България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ

В речта си финансовият министър Асен Василев изтъкна постиженията на кабинета и ги съпостави с дългогодишното управление на ГЕРБ. 

Той изтъкна, че през последните 3 години пенсията е нараснала с над 400 лева.

"С още близо 100 лева ще се увеличи от 1 юли тази година. Това ще позволи на хората да не избират между хляба и лекарствата. Ако искаме да сме европейска държава, трябва да се грижим за нашите родители", настоя финансовият министър. "Всички трябва да могат да берат плодовете на своя труд. Благата не трябва да са за назначени предприемачи. Ако искаме България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ".

Образованието трябва да е достъпно и качествено за всички, а в здравеопазванетоп - да се влагат повече средства за превенция и профилактика, подчерта Василев.

Той се обърна и към негласуващите българи:

"По кой път искате да се развива България - по латиноамериканския с малко богати или по европейския, където всеки може да се развива, този на върховенството на закона? Ако искате модела на постната пица, позволете на ГЕРБ пак да спечели", допълни той.

Според Василев ГЕРБ и ДПС насочват България към нови избори, защото не искат честен мач. Той изрази увереност, че ако изборите са честни, дори българите зад граница ще дадат втори шанс на България.

Кирил Петков: На следващите избори ще сме първи

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че очаква на следващите избори ПП-ДБ да е първа политическа сила.

Той увери, че ПП е готова отново да преговаря с ГЕРБ-СДС след вота, но поиска от Бойко Борисов да признае, че решенията се взимат след съгласуване с Делян Пеевски.

"Да си говориш с някого, не означава да си съгласен с него", добави той.

Като огромен успех Петков изтъкна местните избори, след които ПП има кметове в четири области градове - София с Васил Терзиев, Благоевград с Методи Байкушев, Варна с Благомир Коцев и на Пазарджик - Петър Куленски. Бившият премиер отчете, че ПП вече има опит с излъчването на две правителства, има над 60 кметове, над 400 общински съветници и 113 структури в цялата страна.

"Единственият начин да сме общността, която определя дневния ред, е да сме заедно с Демократична България", каза Петков и даде обещание, че колкото и да са трудни преговорите при реденето на листите, то коалицията между ПП и ДБ трябва да остане.