Рисунки, снимки, видеа - а сега и глас - това е последният генеративен изкуствен интелект, който разбуни духовете. Алгоритъмът Voice Engine, дело на разработчика на ChatGPT OpenAI, e способен да възпроизведе автентичен човешки глас само с 15 секунди запис.

Добрата - или лошата - новина е, че засега OpenAI не планира да го направи общодостъпен. Вместо това се ползва само като функция за четене на глас в популярния й чатбот. Подобни алгоритми вече съществуват, този на OpenAI се отличава с автентичност и способността дори да имитира определени емоции.

Причините са много, а повечето са свързани със сериозния потенциал за злоупотреба. Подобен пример имаме вече и у нас - фалшив deepfake клип на Румен Радев, убеждаващ ни да купим акции на "Лукойл", изникна наскоро в социалните мрежи. 

А и добрите страни ще имат страховит ефект върху няколко индустрии. Тази технология ще направи изключително евтини и достъпни всякакви употреби на човешкия глас - в ентъртейнмънт индустрията, медиите, образованието, комуникацията на хората със увреждания.

За момента OpenAI ще държи проекта затворен и ще изследва различните начини за етичното му прилагане. Неизбежно е обаче да се появят и общодостъпни еквиваленти, както стана и с множеството алгоритми за генериране на изображения.