Генераторът на видео Sora, който OpenAI демонстрира наскоро, със сигурност ще стане публично достъпен още тази година, обяви Мира Мурати, главен технологичен директор на компанията, пред "Уолтстрийт джърнъл". А в момента новият AI инструмент има способността да генерира клипове на голи тела.

Не е ясно дали тази функция ще бъде достъпна свободно, но в етапа на тестването на инструмента в момента творците имат такава опция. OpenAI работи с художници и творци от различни области, "за да разберем точно какво е полезно и какво ниво на гъвкавост" трябва да има Sora.

Повечето инструменти за генериране на изображения забраняват голотата, но съществуват и изключения - и AI-генерираната порнография расте. А пазарът с т.нар. deepfake порно клипове, в които лицето на известна жена се слага на тялото на порноактриса, е отпреди настоящия бум на генеративен изкуствен интелект.

Създателите на ChatGPT са сред първите, показали генератор на видео, който има потенциала да заблуди човек напълно. 

Службите в Норвегия и САЩ вече се оплакаха, че генерираното с AI порно затруднява работата им по издирване на детска порнография - защото губят време да търсят несъществуващи деца.

И ЕС, и САЩ, и други юрисдикции работят в последните месеци за нови закони и регламенти за регулиране на употребата на AI. Първи закони в тази посока бяха приети, но те са все още сравнително повърхностни - пък и нямат възможност за приложение в по-затънтените кътчета на интернет. Излизането на дийпфейк порно със световната сензация Тейлър Суифт направи темата още по-популярна и скорошни проучвания сочат, че мнозинството граждани очакват да има предпазни мерки срещу злоупотреба с AI. 

В добавка, има очакване създателите на AI моделите да са законово отговорни за генерираното от тях съдържание - но такива разпоредби не съществуват.

OpenAI наскоро обяви че работи и по инструменти за "разкриване на подвеждащо съдържание", включително генерирани от Sora видеоклипове.