Първоаприлска шега, пожелателно мислене или паралелна вселена?...

Кратко видео на руския президент Владимир Путин се разпространява в социалните мрежи - и в него руският диктатор обявява край на войната в Украйна.

"След дълги размисли и консултации с нашите съветници и международни партньори стигнах до заключението, че не е в интерес на Русия или нашия народ да продължаваме конфликта с Украйна. Трябва да признаем, че целите, които си поставихме, не бяха постигнати", обяснява Путин.

Разбира се, става дума за манипулация с помощта на изкуствен интелект. Макар гласът да прилича доста на този на руския президент, леки разминавания между гласа и устните на президента подсказват, че става дума за манипулация. Не е учудващо и че малкото заблудени от клипа пак не вярват на руския президент, както се вижда в коментарите - според някои той блъфира.

"Днес стоя пред вас в най-трудния момент от нашата съвместна история. И това е моментът да признаем грешките си и да се стремим към мир. Следователно от днес Руската федерация прекратява всички военни действия и започва процеса на капитулация пред Украйна.

Също така обявявам оставката си като президент на Руската федерация, за да направя път на ново ръководство, което да ръководи процеса на възстановяване и помирение", казва още deepfake Путин.

Някои от потребителите пък се възмущават на автора на клипа.

"За такива видеа човек трябва да бъде пратен в затвора."

Някои украинци реагират с надежда това да стане реалност, но други го обявяват за "лоша шега". Очаква се да се появяват все повече подобни манипулации, след като инструментите с изкуствен интелект стават все по-добри в генерирането и на видео, и на глас.