Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април тази година - това обявиха от екипа на Васил Терзиев миналата седмица. Няколко организации от ресторантьорския бранш обаче решиха, че това е странен опит за шега.

Причината - таксата не бе събирана в първите месеци на пандемията заради локдауна, а известно време след това - сериозно намалена, с цел да се облекчи бизнесът. Но е върната в старите си параметри още през 2022 г., с отпадането на редица пандемични мерки.

От Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите - София - регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм разпространиха позиция, в която питат дали това е шега, или някаква грешка.

"Факт е, че докато заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, защото такова не се ползваше. След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени. И всичко се случваше с решения на Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. Веднага след отпадането на противоепидемичните мерки.

Вече близо 2 години таксите са в 100% размер", пише в позицията.

В съобщението на Столична община се казваше още, че "главният архитект на София Здравко Здравков е изработил и изпратил указания, с цел подпомагане на собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на наредбата за преместваемите обекти." 

Ресторантьорите обаче питат защо в прессъобщението се цитира главният архитект на София, след като той няма касателство към промяна на таксите, а такива решения може да вземе само Столичният общински съвет.

Общината: Грешка е

От пресцентъра на Столична община признаха пред Клуб Z, че е станала грешка и таксата в действителност е възстановена до пълния си размер още преди 2 години. Вместо това имало дребни промени в наредбата.

Любопитно е, че СО в първоначалното прессъобщение твърди, че връщането на таксата ще донесе още 1,2 млн. лв. годишно. И че в ковидните 2020-а и 2021-ва постъпленията са били с 2,2 млн. лв. по-малко - но не дават данни за 2022-ра и 2023-та. Което е напълно логично - защото тогава таксата се е събирала 100%.