Прокуратурата на ЕС съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма". Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението.

Строителството на тунела се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за осъществяването на проекта, съфинансиран по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи близо 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85 на сто чрез фондовете на ЕС, се допълва в съобщението.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София е започнала проверка, която е разкрила, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваното дружество е извършило за много кратко време няколко фиктивни парични преводи на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от "кухи" фирми и това е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета (междувпрочем, абсолютно идентично звучат обвиненията за теглени пари в сакове от разплатения аванс за строителство на АМ "Хемус" срещу съдията Борислав Колев и др. лица, б.р. на Клуб Z).

Тези компании и лица се появяват и в друго неприключило разследване на Прокуратурата на ЕС по инфраструктурни проекти в железопътния сектор, се пояснява в съобщението (в края на януари на 2019 г. консорциум "Плобур", с водещ партньор отново "Джи Пи Груп", спечели и търга за сигнализацията и телекомуникацията на жп линията Пловдив – Бургас за близо 185 млн. лв. без ДДС, б.р. на Клуб Z).

Уточнява се, че днес обиските са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" и ДАНС, съобщава БТА.

По-късно през деня дойде и официална позиция от "Джи пи груп":

Във връзка с публикуваната информация за течаща проверка от Европейската прокуратура, свързана с изграждането на тунел „Железница“ от ДЗЗД „АМ Струма Тунел 2018“, категорично заявяваме, че „Джи Пи Груп“ АД не е обект на разследване. Компанията оказа пълно съдействие на органите на реда, предоставяйки всички изискани документи в хода на проверката.

От Ръководството на „Джи Пи Груп“ АД