В познатия си дух на задружност и непоколебима синергия мнозинството във ВСС (или иначе казано Съдийската колегия) избра със смазващите 10 гласа зам.-председател на Софийския военен съд. Това е Георги Крушарски, който се изстрелва - или по-точно бе изстрелян днес на позицията, нищо че идва от най-ниското ниво - редови съдия в Районен съд.

Интересно, че в този случай монолитното мнозинство прегази дори мнението на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите - нещо, което не става чак толкова често. Становището на комисията бе "не", защото смята, че съдия Крушарски не отговаря на изискванията за високи професионални качества.

На масата бяха изнесени любопитни данни - че той е харесан от и.ф. шефката на Военен съд-София полк. Мадлен Димитрова, а когато Олга Керелска от ВСС ѝ звъннала, за да научи повече за избора ѝ - да изтегли човек от най-ниската инстанция за зам.- председател на окръжен съд, тя обявила, че никой друг не желаел.

Иначе общо в СВС правораздават председателката и само още един редови съдия. По отношение на наличието на щатна длъжност за зам.-председател - Атанаска Дишева изрази генерални резерви защо изобщо е нужен този пост. Бяха напомнени смразяващите числа за военното правосъдие: че постъпленията в Софийския военен съд на месец са 3,5 дела. А средно за системата те са 5 и нещо месечно, като обаче в това число се броят всякакви произнасяния по досъдебни производства, разрешения за СРС и т. н. (на фона на свръхнатоварените магистрати на някои места, идентична е и "курортната" атмосфера във Военна прокуратура, за което Клуб Z вече писа преди време, б.р.).

Относно факта с "бързата писта" от Районния съд, Дишева направи нарочно изказване, че по същество това е заобикаляне на конкурсните процедури и атестирането, на които са подчинени всички други магистрати в системата. Както и че - макар да е законно - то влияе изключително деморализиращо на останалите съдии (дали?! - б.р.).

Другата от единствените две опозиционерки, гласували "против", Олга Керелска изтъкна мотива, че е научила, че само по 2 дела, гледани от Крушаски, има 7 иска за бавно правосъдие срещу държавата, които вече са удовлетворени. Става въпрос за едно дело, което е отнело 11 години, 6 месеца и 28 дни, и второ - продължило над 7 г. и един месец.

На масата се сложиха аргументи, че зам.-председател трябва да има заради разрешенията за СРС (нищо че реално в този суперненатоварен съд ситуацията става като във вица - двама "вождове" и един "индианец" - бел. ред на Клуб Z). Както и че въпросът с персоналната му вина за забавените дела не стоял точно така, както изглежда.

Самата Дишева каза, че няма да подкрепи назначението, но иначе не се солидаризира с мнението на Комисията по атестиране и конкурси за липса на качества у съдията.

В полза на Крушарски, т. е. - да се прескочи мнението на Комисията, се изказаха вкратце Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова. Другите мълчаливо просто гласуваха "за" новия зам.-председател на съда.