ГЕРБ и ДПС дори 150 депутати да имат – пак няма да направят правителство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес.

Поредното му напълно безотговорно изявление. Борисов се опитва да отрече очевидното - че ГЕРБ и ДПС са заедно по всички теми. По всички, без изключение. Отричането на очевидното не е особено добра политика.

Ако ГЕРБ и ДПС имат общо дори само 121 депутати – да не говорим за 150 - това ще означава само едно – политическата криза е приключила. Статуквото окончателно е победило промяната. И съответно статуквото взема властта, а промяната отива в опозиция. Това е демокрацията - ако спечелиш изборите, вземаш властта.

Борисов всъщност подсказа чудесен предизборен слоган на "Продължаваме промяната - Демократична България":

"Ако имаме мнозинство - ще направим правителство. За разлика от ГЕРБ и ДПС."

Истината е, че на последните 5 парламентарни вота статуквото винаги имаше поне 121 гласа. На всички избори. Защото част от него е и БСП.

Корнелия Нинова може да се пише най-голямата опозиция, но фактите говорят друго. БСП бе част от статуквото в някои от най-сюблимните моменти от управленията на ГЕРБ.

Във второто правителство на Борисов правосъдната реформа на Христо Иванов бе бламирана и с гласовете на БСП. Иван Гешев и Сотир Цацаров бяха избрани на своите постове също и с гласовете на БСП.

Същите тия двамата, дето днес не се явиха в парламента, за да бъдат питани за Нотариуса.

Машинното гласуване също бе ликвидирано и с гласовете на БСП. Въобще като изключим това, че социалистите подкрепиха закриването на спецмагистратурите, те винаги са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС по фундаменталните въпроси.

ГЕРБ, БСП и ДПС отдавна трябваше да са направили правителство. И може би щяха, ако товарищ Путин не развали цялата работа. Защото БСП е против подкрепа за Украйна, което я прави неприемлив партньор.

Но това е автентичното разделение в българската политика – ГЕРБ, БСП, ДПС и някои по-малки партийки за патерици. Срещу тях – т. нар. градска десница. Това разделение бе нарушено поради геополитическата обстановка, но си остава, както се видя включително при преговорите за ротацията.

Така че ако ГЕРБ и ДПС имат мнозинство и не направят правителство, това ще бъде едно от най-безотговорните политически действия на прехода. Възможно е и от "Има такъв народ" да добавят гласове, както го правиха неведнъж в настоящия парламент.

Цели 9 месеца медийни говорители на ГЕРБ и ДПС сипеха какво ли не срещу "Продължаваме промяната - Демократична България". "Мазни турски кафета" в корпулентен скут, "неможачи", "унижават се пред Борисов" само и само да са на власт - на какви ли не манипулации се наслушахме.

В резултат на следващите избори ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" може и да нямат мнозинство, каквото имаха в този парламент. Тогава очевидно без ДПС няма как да има правителство.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче ясно показаха, че без ангажименти за реформи няма да подкрепят правителство. А такъв ангажимент ГЕРБ и ДПС отказват да поемат.

Да не говорим, че "Продължаваме промяната - Демократична България" би трябвало да се ограничат само до парламентарна подкрепа на бъдещ кабинет, ако в него официално ще участва ДПС. Защото всичко би трябвало да има граници, дори евроатлантическите компромиси.

Така че единственият вариант за решаване на политическата криза е ГЕРБ и ДПС да имат собствено мнозинство. И ако избирателите им го дадат, Борисов няма къде да ходи, независимо какво приказва.

Може би трябваше да помисли малко повече, преди да разтури настоящата сглобка. Защото перспективата за бъдеща сглобка с Пеевски е съвсем реална.