И 150 депутати да имат ГЕРБ и ДПС след изборите, правителство няма да има от тези две партии.

Заявката е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при дежурното му изявление пред асансьора на Партийния дом.

Любопитно - с тази заявка Борисов се обърна към "платените говорители, които говорят от името на ГЕРБ и ДПС".

Повод са анализите, че ГЕРБ симулира преговори с ясната цел да ги провали, за да отидем на избори. Защо? - Защото според социологията "Продължаваме промяната-Демократична България" е изгубила електорална тежест и ще вкара по-малко депутати в следващото Народно събрание. Това би означавало солидното доскоро мнозинство на ГЕРБ и ПП-ДБ от 132-ма народни представители да намалее и така да се легитимира участието на партньора на ГЕРБ ДПС при евентуално съставяне на кабинет отново в тази конфигурация.

Засега обаче заявката на обединението е, че няма да влиза в управлението, ако преди това няма съгласие за подписване на споразумението за реформи, което ГЕРБ отказа да подпише при преговорите.

Борисов обаче предупреди доскорошните си партньори. Чул много неща по време на общото събрание на ПП миналия уикенд.

"Ако продължат по същия начин, няма да си говорим" - заплаши.

И препоръча на ПП-ДБ да изгледат "постановката" "Език мой, враг мой" в следващите два месеца.

Борисов отрече ГЕРБ да участва в реденето на кабинета на Димитър Главчев - бившият депутат и председател на НС от ГЕРБ, посочен като служебен премиер. "Не се меся, изобщо", заяви. Не знаел и да е поискана среща с кадри на ГЕРБ.

За пореден път Борисов застана зад МВР министъра (в оставка) Калин Стоянов, най-спорният министър в правителството "Денков-Габриел", който чака Главчев да му се обади и за служебния кабинет.

Обяви как "от вчерашното съобщение на МВР стана ясно кой е назначил жената на Нотариуса".

Всъщност, от вчерашното съобщение на МВР, в което оттам заявиха и че е държавна тайна бил ли е Мартин Божанов секретен сътрудник (т. е. няма да кажат), бяха скрити някои неща. Какви, разказа впоследствие Бойко Рашков, бивш вътрешен министър, който, факт, назначи Стоянов в мандата си за шеф на ГДБОП.

Като например: че през есента на 2020 г., когато министър на вътрешните работи е Христо Терзийски (ГЕРБ), ГДБОП, оглавявана тогава от Любомир Янев, е обявила външен конкурс за разследващ полицай в службата - нещо необичайно предвид това, че конкурсите са за лица вътрешни за системата, а жената на Нотариуса Гергана Божанова е била сервитьорка в "SS Клуб". На Рашков се паднало формално да разпише заповедта, една от многото - в първите му дни като министър.

"Очевидно този конкурс е обявен много преди аз да стана министър на вътрешните работи, защото моята и нашата информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП е имало доста здрава връзка, иначе няма обяснение как така съпругата на Божанов изведнъж се явява и печели този конкурс", заяви Рашков в "Денят с Веселин Дремджиев".

"Конкурсът, който не съм обявявал аз, подборът на кандидатите не съм го правил аз, подборът на тези, които са издържали конкурса, е направен много преди аз въобще да мисля, че бих могъл да стана министър на вътрешните работи", обобщи Рашков.

Посочи още, че при реденето на кабинета "Денков-Габриел" е възразил срещу избора на Калин Стоянов, но лидерите не са взели тези възражения предвид.

Иначе днес Борисов посочи, че понеже не е участвал в работата по конституционните текстове, не знаел кой е предложил превърналите се в спорни промени за служебния кабинет. Но вярвал на Христо Иванов.