Въпреки че лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов всячески се опитва да се разграничи официално от ДПС, двете партии продължават да действат в синхрон, както обикновено в последните 9 месеца. Този път това се случи по темата за добавките за Великден към пенсиите.

От ГЕРБ и ДПС предлагат добавка в размер на 75 лв. да бъде изплатена еднократно на пенсионерите, които се намират под линията на бедността . Депутати от двете партии внасят промени в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Предложението засяга 534 хил. пенсионери, които живеят с пенсия под 526 лева, обяви на брифинг председателят на комисията по социални въпроси Деница Сачева (ГЕРБ) и добави, че ако бъде одобрено, ще струва около 40 млн. лева на държавата.

"Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании и да се призовава за солидарност на гражданите, държавата трябва да възстанови традицията, при която за Великден и Коледа пенсионерите получаваха добавки", каза Сачева.

Тя добави, че тези добавки нямат отношение към доходите, а целта им е да се покаже, че държавата е солидарна с бедните хора.

Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев тези разходи могат да бъдат покрити от "вътрешни размествания в бюджета на ДОО. Той добави, че след анализ на приходите и разходите ще се търсят и други възможности да се подкрепят социално слаби и уязвими групи от българското общество, както и разходи в подкрепа на други инициативи.

Сачева допълни, че ще очаква подкрепа от всички политически сили за това предложение.

Традиционно обаче финансовият министър Асен Василев се обявявал против подобни добавки. И е изтъквал, че той лично предпочита трайно увеличаване на пенсиите, вместо еднократни бонуси. Василев неведнъж е коментирал, че в последнтите 2 години средната и минималната пенсия са се увеличили с над 30%.

В края на 2023 г. правителството не изплати коледни добавки на пенсионерите.

Позицията на МФ винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократни помощи, коментира на извънреден брифинг финансовият министър Асен Василев.

"Даването на добавки предизборно е изключително порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи. Ако един пенсионер има 527 лв. пенсия, той няма да получи добавка. Ако получава с три лева по-малко, ще получи 75 лв. Защо? Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии", коментира Василев.

Той няколко пъти даде пример, че сега добавка ще има само за 20-25% от пенсионерите, а на всички останали се казва: "Вие сте богат пенсионер и не ви се полага".

Предложението на ГЕРБ и ДПС поставя под риск трайното увеличение на пенсиите от 1 юли, защото пари за добавки в бюджета на държавното обществено осигуряване няма, каза още финансовият министър. НАП са събрали 6 млн. лв. над предвиденото за януари и февруари от осигуровки, с март ще станат 10 млн. лв. Останалите 30 се надяваме, че ще бъдат натрупани, но докато не са гарантирани, няма как в момента да ги изразходваме, обясни той.