Френската писателка Мариз Конде почина на 90-годишна възраст, предаде АФП, на която се позовава БТА.

Смъртта на родената в Гваделупа авторка е настъпила в понеделник вечерта в болницата в Апт, Югоизточна Франция, съобщи съпругът ѝ Ричард Филкокс.

Родена на 11 февруари 1934 г., Мариз Конде пише около тридесет книги за Африка, робството и множеството идентичности на чернокожите. Тя е много известна и в САЩ, където живее двадесет години в Ню Йорк, открива и ръководи център за франкофонски изследвания в Колумбийския университет, припомня АФП.

"Винаги сме работили заедно ...,  дълбоко се възхищавах на нейните влияние и смелост", заяви пред АФП нейният издател Лоран Лафон.

Конде започва да пише, когато е на 42-годишна възраст, след дванадесет години живот и лишения в Африка и благодарение на новия си спътник Ричард Филкокс, който става неин преводач. Сред най-известните й романи е "Сегу" (1984–1985).

Мариз Конде е номинирана няколко пъти за Нобелова награда за литература, миналата година, когато Георги Господинов спечели "Букър" за чуждестранна литература, тя беше в краткия списък на претендентите и беше тогава най-възрастният писател, номиниран за наградата.

Тя живееше в Горд, малко селце в Прованс, където се заселва през 80-те години на миналия век. Там тя диктува на приятел последната си книга - L'Evangile du nouveau monde, нейното пренаписване на Новия завет, отбелязва АФП. Конде страдаше от неврологично заболяване.