Русия днес заяви, че има важни въпроси за обсъждане с лидерите на афганистанските талибани и работи за изваждането им от своя списък на забранените терористични организации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е страна, която е до нас, и по един или друг начин ние общуваме с тях", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Трябва да разрешаваме неотложни въпроси, това изисква и диалог, така че в това отношение общуваме с тях, както на практика с всички останали – те са фактическата власт в Афганистан."

Песков не уточни "неотложните въпроси", но миналия месец Русия претърпя най-смъртоносния атентат на своя територия от 20 години насам, когато въоръжени лица нахлуха в концертна зала край Москва и убиха най-малко 144 души.

Бойци от "Ислямска държава" поеха отговорност, а американски представители заявиха, че разполагат с разузнавателна информация, според която атентата е отговорен афганистанският клон на терористичната ислямистка мрежа – "Ислямска държава-Хорасан". Русия заяви, че разследва и украинска връзка – нещо, което Киев и САЩ категорично отхвърлиха.

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан през 2021 г. след изтеглянето на водените от САЩ чуждестранни сили, но и досега са в списъка на организациите, които Русия определя като терористични, припомня Ройтерс.