Новият президент на БФС Георги Иванов направи първите значими назначения, откакто бе избран на извънредния конгрес миналия месец.

Кирил Котев заема предишната длъжност на Гонзо - технически директор. А главният методист Лъчезар Димов е повишен като директор Развитие на детско-юношеския футбол. Двамата пловдивчани ще работят в екип.

Горното става ден преди първото заседание на новия Изпълнителен комитет, пренасрочен от края на март за 3 април от 13 часа в "Бояна". На сбирката ще бъдат решени и други промени, най-вече в самия ИК и структурата на централата.

Кирил Котев

Той ще бъде пряко отговорен за работата на всички национални отбори, на треньорската школа към БФС, както и за развитието на детско-юношеския и женския футбол.

„Благодаря на президента на Българския футболен съюз, г-н Георги Иванов, за поканата да се присъединя към екипа му и да заема такава отговорна позиция. Всички заедно ще работим усилено за бъдещето на българския футбол”, заяви пред сайта на БФС бившият защитник, който бе част от националния отбор на Евро 2004 - последното голямо първенство, на което селекцията ни участва.

Кирил Котев е роден на 18 април 1982 г. в Пловдив. Като играч е двукратен шампион на България - през 2004 г. с "Локомотив" (Пловдив) и през 2008 г. с ЦСКА. С “червените” печели и Купата на България през 2006 г., а през 2015-а взема трофея с "Черно море". След края на активната си кариера натрупа управленски опит като главен селекционер и спортен директор на ЦСКА 1948 в периода 2018-2024 г. През това време отборът влиза в елита, стига до бронзовите медали в първенството и играе финал за Купата.

Лъчезар Димов

Димов се присъедини към екипа на БФС през лятото на 2022 г. и за по-малко от 2 години в ролята си на главен методист успя да изгради единна методология и философия за развитието на националните отбори, интегрирайки най-модерните европейски практики, пише на официалния сайт на БФС за експерта.

Сред ключовите проекти, ръководени от Лъчезар Димов, е Турнир на талантите - уникална по рода си надпревара, която включва проектонационални селекции до 14 г. от 6 различни области на България. Това е практика, заимствана от Германия, където години наред Димов учи и работи.

В края на миналата година Димов представи и книгата си „Пътят на таланта“, която разкрива философията на БФС за работата в детско-юношеския футбол и развитието на подрастващите.

"Оттук нататък наред с досегашните ми функции, които съм изпълнявал като главен методист и отговорник за юношеските национални отбори, проектонационали, разпознаване и развиване на таланти, ще отговарям и за цялостното развитие на детско-юношеския футбол”, заяви Лъчезар Димов, цитиран от БФС.

Преди да се присъедини към БФС, той работи като треньор и анализатор в германския футбол - в школата на "Кьолн", както и в Германския футболен съюз. Димов получава дипломата си в специалността „Спортни науки и треньорска дейност“ в един от най-престижните спортни университети в света - този в Кьолн, а впоследствие завършва успешно и курса на УЕФА Академия по Футболен мениджмънт (UEFA CFM).

През 2014 г. започва обучение, а по-късно и работа като анализатор към националните отбори на Германия под ръководството на тогавашния селекционер Йоаким Льов. През 2016 г. стартира и като треньор в детско-юношеската школа на "Кьолн", където се запознава с треньорска методология, която впоследствие успява да интегрира в България.