Още с първото събитие през 2024 г. фондация „Прочети София“ отбелязва своето порастване. Тази година организацията, която стои зад „Литературни маршрути“, „Скритите букви“ и „Литературни срещи“ навършва десет години от своето съществуване. Точно под знака на този юбилей ще започне и третото годишно издание на „Литературни срещи“, чиято тема ще бъде „Порастване“.

Събитието ни очаква от 4 до 6 април с откриващо парти в РЦСИ „Топлоцентрала“ и в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. 

„Литературни срещи“ е годишна програма, която се провежда няколко пъти в годината с различни тематични акценти на различни места в столицата. 

Всички събития са със свободен достъп.

През 2024 г. „Литературните срещи“ ще бъдат през април, юни и ноември, а още през април ще гостуват словенският писател Горан Войнович и румънската писателка Андрея Расучану. През юни гост ще бъде британският автор Крис Клийв, а през ноември ни очаква наистина голямо и важно литературно събитие.

На 4 април в бара на „Топлоцентрала“ от 18:00 ч. „Литературни срещи“ ще започнат с рождения ден на „Прочети София“. Вечерта няма да се ограничи до откриващо парти. От 18:30 ч. ще бъде дискусията с участието на различни творци на тема „Трудностите на растежа“. 

Основната програма ни очаква на 5 и 6 април. „Порастване“ се вписва като тематично ядро в цялата програма от събития на пролетните Срещи. Разглежда се в различни смисли – от преминаването през трудни тийнейджърски години, през сложни (белязващи или травматични) отношения деца-родители до откриване на вътрешна мотивация и двигател за промяна. Така общ разказ са свързани разговорите с автори, дискусията, четенето и пърформанса, които предстоят в рамките на три дни.

Как тази тема присъства в българската литература ще е фокус на дискусията, която среща авторите на три книги, доближаващи се до традицията на „билдунгс романа“. Писателите Антония Апостолова, Емануил А. Видински и Камелия Панайотова ще разговорят с литературната историчка доц. д-р Ани Бурова.

Младите герои са част от литературната биография на словенския писател, поет, режисьор, сценарист, драматург и колумнист Горан Войнович, който пристига в България специално за „Литературни срещи“. Той е считан за един от най-талантливите писатели на своето поколение. Автор  е на няколко книги, превеждани на много езици , и е носител на престижната европейска литературна награда „Ангелус“ и наградата „Кресник“ за роман на годината, която получава три пъти. Българските читатели познават книгите му в превод на Лилия Мързликар: „Югославия, моя страна“ и „Смокинята“. Буквално до броени дни предстои да излезе неговият роман „Джорджич се връща“.

Срещата с Горан Войнович ни очаква на 6 април от 19:30 ч., неин модератор ще бъде журналистът Бойко Василев „Топлоцентрала“

Предишният ден – 5 април от 19:00 ч. в Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство – ще има още един от разговор с много голяма литературна тежест, защото ще срещне литературният свят на две забележителни писателки. С едни от най-мощните съвременни литературни гласове в Румъния  и България – писателките Андрея Расучану и Теодора Димова –  ще разговаря преводачката от румънски и преподавателка Лора Ненковска.

Пълната проограма и списък с участници на проолетните Срещи, вижтеТУК