Ако европейските и парламентарните избори се проведат в един ден, то и за двата вота ще може да се гласува с една машина. Това каза пред БНТ шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя припомни, че и друг път се е гласувало с машини на два вида избори. 

Нейкова обаче припомни, че ако изборите са 2 в 1 трябва да има много добра организация, защото всеки вот си има своите специфики. Основното е, че на европейските избори има уседналост, каквато на парламентарните избори няма. Затова секционните комисии трябва да внимават кои избиратели за кои избори ще бъдат допуснати да гласуват.

Председателката на ЦИК добави, че ако изборите са 2 в 1 партиите, които участват и на двата вота, ще бъдат с един и същи номер и това е изискване на Изборния кодекс.

Тя припомни, че държавата разполага с 12 хил. машини за гласуване. Те са държавна собственост и се съхраняват в склад. Обичайно фирмата, която се занимава с машинното гласуване е "Сиела норма".

Нейкова обясни, че ЦИК вече е започнала да работи по европейските избори и ако има вот 2 в 1 ще трябва да промени заданието на обществената поръчка, свързана с машините.

По отношение на твърденията, че гаранционният срок на машините вече е изтекъл тя обясни, че това ще се случи след изборите. Но изтичането на срока не означава, че машините спират да работят.

"Просто гаранционната поддръжка не е безплатна", каза Нейкова.

И допълни, че машините, които дават дефект са изключително малко. ЦИК е предприела действия да провери годността на флашките, които съхраняват резултатите.

"Изпратили сме запитване до "Смарт матик" по какъв начин могат да бъдат осгурени нови флаш памети, все още не сме получили отговор", каза още Нейкова.

И декларира:

"Аз съм поддръжник на машинното гласуване като избирател."

Председателката обаче допълни, че ЦИК е поддръжник и на двата вида гласуване, защото изпълнява закона такъв, какъвто е.

Според Нейкова при избори 2 в 1 секционните комисии ще имат малко вече работа, но тя няма да е повече, отколкото е била на местните избори. Ще има два протокола.

"На последните избори в един протокол се вписваха данните от хартия и машина. Най-вероятно и сега ще е така", каза още Нейкова.