От днес възрастта за военна мобилизация в Украйна е намалена от 27 на 25 години, след като миналата вечер президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа съответния законопроект, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това се случва в момент, в който украинските въоръжени сили страдат от недостиг на бойци, които да се противопоставят на руската армия.

В срок до шест месеца украинското правителство трябва да приведе в съответствие различни нормативни текстове в страната с новите изисквания на възрастта за мобилизация. Украинската армия понесе тежки загуби от старта на руската инвазия насам, но размерите им се пазят в тайна. Днес армията среща трудности в намирането на доброволци за разлика от началото на конфликта, отбелязва Франс прес.

Зеленски заяви през декември 2023 г., че тогавашният главнокомандващ на украинските войски Валерий Залужни е предложил да бъдат мобилизирани допълнително до 500 000 души. Президентът изрази несъгласие с тази мярка. После бройката беше намалена от новоназначения армейски ръководител Олександър Сирски.