От "Продължаваме промяната – Демократична България" ще подкрепят създаване на отделна комисия за "Лукойл", но според тях не трябва да се смесва с темата за "Турски поток".

Темата коментираха съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков и депутата Венко Сабрутев.

"Ние ще подкрепим създаване на отделна комисия за "Лукойл", но тези две теми не трябва да се смесват, за да не допускаме размиване на която и да е от двете теми. Ако г-н Борисов наистина не го е страх, нека да подкрепи създаването на комисия за "Турски поток", като ние пък ще подкрепим комисия за „Лукойл“ и съответно председател от тяхната парламентарна група“, заяви Сабрутев.

Малко по-рано и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заявиха, че ще подкрепят временна комисия за "Турски поток", но към нейния предмет на дейност ще бъде добавено и разследване по отношение на "Лукойл". Пеевски дори заяви, че това е вече договорвено с "Продължаваме промяната - Демократична България".

Сабрутев смята, че "страх вилнее в групата на ГЕРБ".

"Г-н Борисов подведе за пореден път българското общество и каза, че тръбата за Турски поток е българска и българите могат да разчитат на нея. Вие можете да отговорите на въпроса дали българите могат да разчитат на нея, знаейки фактите, че тъкмо неговото правителство отдаде 90% от тръбата на руснаците", коментира Сабрутев.

Кирил Петков призна, че все още си говорят с ГЕРБ, но по телефона. Попитан дали си говори с Делян Пеевски, той отговори:

"Когато става дума за коалицията ГЕРБ-ДПС. Човекът, с когото може да се говори, за да се взимат крайните решения, обикновено е Пеевски. Той взима решения и за двете групи. Някой път се говори и с Борисов, но когато трябва да се вземе решение, се говори с него".