- Къде е пътната карта за "Турски поток"?

- Какво ме питате мен?

- Вие бяхте премиер, кого да питаме?

- Като беше премиер Кирил Петков питахте ли го?

- Питахме го.

- И той какво каза?

- Ами няма я.

- Ами няма я. Има я в "Дневник" и "Капитал".

Такъв диалог се проведе днес между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и репортер в кулоарите на парламента.

Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи създаването на временна комисия за "Турски поток", който той нарича "Балкански". Той призова от "Подължаваме промяната - Демократична България", ако искат, да внесат решение за спиране на "Балкански поток". Другият вариант бил да се пусне за приватизация, "да видят какви пари ще вземат за него", Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи тези решения, макар това да е национално предателство "в полза на Гърция".

Според него "Балкански поток" има 1 млрд. и 309 млн. лв. чиста печалба. Вчера депутатът от "Продължаваме промяната Демократична България" Мартин Димитров обаче заяви, че от министерство на енергетиката са му дали други числа и те са много по-малки.

ГЕРБ предлага освен с "Балкански поток" комисията да се занимае и с "Лукойл".

"Да могат българите да видят, че от едното печелят милиарди, а от другото милиарди са изтекли към Швейцария. От едното печелите милиарди, от другото ви изнасят парите", каза още Борисов.

Решението е 100 % на българския народ, каза Борисов. Той добави, че в Сърбия 51 % от тръбите от потока са на „Газпром“. И припомни, че за компресорите са дадени 350 милиона лева и това, по думите му, са най-добрите в света реверсивни компресори. Борисов каза още, че до края на годината се очаква да стане факт и вертикалната връзка от Гърция през България и Румъния за Украйна, по която ще могат да се доставят по 10-15 млн. кубични метра към Украйна.

"Към днешна дата твърдя, че от Солун през Петрич влизат между 8 и 10 милиона куб. метра руски газ в България. Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби, за съжаление", добави Бойко Борисов.

Той припомни, че с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ и по предложение на Асен Василев е бил предложен и приет текст в Закона за контрол на прилагане на ограничителните мерки с оглед дейността на Русия да се наложи такса от 20 лева за пренос на руски природен газ и така да бъде "наказана Австрия".

"Тогава никой не каза една дума", каза Борисов. 

Той коментира и раздаването на пари предизборно както от правителството, така и от парламента.

"Включихме се разбира се, няма да оставим на Денков и Василев да дават стотици милиони в последния си ден", каза Борисов, по повод предложението на ГЕРБ и ДПС за Великденски надбавки за пенсионерите

Разликата е, че правителството отпуска пари за повишение на заплати в амдинистрацията, които са заложени в бюджета. Докато предложенията на ГЕРБ и ДПС означават допълнителни бюджетни разходи. А и двете партии твърдят, че бюджетната политика трябва да е консервативна.

"Стига с тая антикорупционна комисия, готови сме още утре правилата да ги гледаме".

Това каза Борисов по повод на обвиненията, че не получаваме пари по Плана за възстановяване и развитие, защото ГЕРБ и ДПС протакат гласуването на правилата.

"Считам, че в едно парламентарно мнозинство трябва да има по-широка палитра от подкрепа", обясни Борисов по повод вчерашното си изявление, че ГЕРБ няма да направи правителство с ДПС, дори ако двете партии имат 150 депутати.

Борисов обясни, че от началото на мандата на това правителство представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са работили по близо 50 законопроекта. По три пъти да сме се виждали, прави 150 пъти, обобщи Борисов. Той посочи, че не се срамува от ПП-ДБ и обясни, че застава зад промените в Конституцията, предложени от Христо Иванов от ПП-ДБ.

Пеевски отново в един глас с Борисов

Малко след изявлението на Борисов последва изявление и на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, което - както обикновено - бе доста подобно на това, което каза лидерът на ГЕРБ.

Пеевски обяви, че парламентарната комисия за "Турски поток" ще проверява и "Лукойл". Той каза, че партията му ще подкрепи предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за създаването на комисията. Допълни, че е получил уверение от съпредседателя на коалицията Кирил Петков, че и "Лукойл" също ще бъде включен в работата на комисията.

"Трябва да бъде една комисия за разследване. Трябва да уточним какво е спечелено, какво е загубено и къде са отишли парите на хората", заяви той.

Попитан за думите на лидера на Борисов, че "и 150 депутати да имаме ГЕРБ и ДПС, правителство няма да има след изборите между само тези две партии", Пеевски отговори:

"Дайте да дойдат изборите, да минат, да видим какво доверие ще ни дадат хората. Много е рано за това, не е сериозно да почваме да го водим този разговор отсега. Нека да видим кой какво доверие ще има и тогава ще седнем да говорим тези, които сме отговорни към България". 

По-късно той направи още едно изявление. В него заяви, че е бил по-скоро в коалиция с Кирил Петков, отколкото с Бойко Борисов. За пореден път обвини съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за това, че отиваме на избори. И дори допусна, че е възможно след изборите ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" да управляват, а ГЕРБ да са в опозиция.