Писателката Джоан Роулинг отново предизвика вълнения заради позициите си след приемането на новия закон срещу омразата от парламента на Шотландия в понеделник.

Авторката на поредицата за Хари Потър, известна с последователните си феминистки позиции и в последно време атакувана от определени кръгове като трансфоб, дори отправи призив да бъде арестувана от шотландската полиция въз основа на разпоредбите в новоприетия закон. От полицията излязоха с изявление, че не е извършила престъпление, пише "Гардиън". 

След като спорният закон за престъпленията от омраза на шотландското правителство влезе в сила в понеделник, писателката и джендър критичната активистка, която живее в Единбург, написа в X, че законодателството е „широко отворено за злоупотреба“, след като изброява сексуални престъпници, които са описали себе си като транссексуални, наред с добре известни транс жени активистки, като ги определи като „мъже, до един“.

Тя добави, че "свободата на словото и вярата са към края си в Шотландия, ако точното описание на биологичния пол се счита за престъпление".

Роулинг написа няколко коментара в X (бивш Туитър) при влизането в сила на новата разпоредба.

"Изглежда, че шотландските законодатели отдават по-голямо значение на чувствата на мъжете, които изпълняват своята представа за женственост, макар и по женомразки или опортюнистични начини, отколкото на правата и свободите на истинските жени и момичета", написа тя. Според Роулинг "не е възможно да опишем точно или да се борим с реалността на насилието и сексуалното насилие, извършени срещу жени и момичета, или да се справим с настоящото посегателство върху правата на жените и момичетата, ако не ни е позволено да наречем мъжа мъж".

Дж. К. Роулинг обърна внимание и на криминални случаи, сред които транссексуален изнасилвач, отвлякъл и нападнал момиче на територията на Шотландия.

 "В момента съм извън страната, но ако написаното тук се квалифицира като престъпление съгласно условията на новия закон, очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна", добави авторката на "Хари Потър". 

Във вторник следобед от шотландската полиция потвърдиха, че са получили оплаквания заради публикацията в социалните мрежи, но добавиха: "Коментарите не се смятат за престъпление и няма да бъде предприето следващо действие".

Според приетия закон е престъпление да се правят обидни коментари за възраст, неравностойно положение, релегия, сексуална ориентация, трансджендър идентичност или заради интерсексуалност.

Откакто е приет законът, полицията в Шотландия е получила вече 3000 оплаквания.

В отговор на решението Роулинг коментира:

"Надявам се, че всяка жена в Шотландия, която иска да говори за реалността и важността на биологическия пол, ще получи сили от това съобщение. Вярвам, че всички жени, независимо от социалния им статус или финансови възможности, ще бъдат третирани равнопоставено по сегашния закон".

Британският премиер Риши Сунак, попитан за коментара на Роулинг, отговори, че няма да взема отношение по темите, свързани с полицията, но подчерта:

"Никой не може да бъде подвеждан под отговорност за това, че казва общоизвестни неща за биологичния пол. В тази страна вярваме в свободата на словото и консерваторите винаги ще я подкрепят."

Шотландското правителство настоява, че законът е необходим, за да се защитят жертвите, но критиците му казват, че той ограничава свободата на изразяване.

Още преди влизането на закона в сила на 1 април т. г., представен като проект още от 2021 г., имаше много притеснения какво ще се постигне с него. От полицията те бяха чисто на технологично ниво - какво ще правят с огромното количество оплаквания и сигнали, които ще постъпят. Както и как точно се преценява - отвъд чисто криминалните действия, дали нещо е в или извън границите на закона, и дали не става дума за твърде субективна преценка. Имаше критики защо въобще не са посочени престъпленията от омраза срещу жените, но това щяло да стане в отделен законодателен акт, който е включен в програмата на сегашния пръв министър на Шотландия Хамза Юсаф, но без никаква конкретика в срокове или проектотекст. Имаше и големи притеснения, че заради фокуса върху трансфобията ще бъдат ограничени или възпрени другите групи, които страдат от език на омраза, да се оплакват.